تا همین سه، چهار سال پیش هروقت صحبت ازتعطیلات وسفر میشد سهلترین گزینه پیشِرو توری یک روزه به مقصد شهرهای شمالی نزدیک تهران مانند نمک آبرود، کلاردشت و یا تفرجگاههای نزدیکتر مثل تنگه واشی و لواسان و شهرستانک و مرنجاب بود.
اگر تعطیلات طولانیتر بود، مقصد دورتر بود و راه دشوارتر. چالوس و رامسر و نور و ساری و گرگان و رشت و انزلی در شمال کشور در انتظار مسافران بود و اصفهان و شیراز و مشهد و یزد و تبریز و کیش و دیگر شهرها در چهارسوی پهناور این سرزمین چشم انتظار گردشگران نشسته بودند.
تاریخ و تمدن خلاصه میشد در بناهای تاریخی تخت جمشید، یا آثار عهد صفوی در نصف جهان، یا در بافت تاریخی پایتخت شهرهای خشتی جهان و یا دیدنیهای تاریخی دیگر شهرها. برای دیدن خانههای تاریخی باید حداقل فاصله تهران تا کاشان طی میشد. برای بازید از درهای گره چینی شده و شیشههای رنگارنگشان، برای دیدن خانههایی با حیاط مرکزی و سرک کشیدن به اندرونی و بیرونی گذشتگان باید کیلومترها راه پیموده میشد. غافل از این که در همین پایتختِ شلوغِ پرترافیکِ دود گرفته، کوچههایی به قدمت تاریخ و خانههایی بر جای مانده از دوران تاریخی دور و نزدیک در انتظار همشهریانی هستند که از جاذبهها و دیدنیهای شهرشان غافل ماندهاند.
چند صباحی است که تعدادی جوانِ دوستدار تاریخ و فرهنگ و پیشینه تهران، در قالب گروههای مختلف، تورهایی به راه انداختهاند و علاقمندان تهرانی را به کوچه پس کوچههای محلههای قدیمی شهر میبرند. درِ بناهای تاریخی را به روی گردشگران میگشایند و پرده از اسرار و ناگفتههای آنها برمیدارند.
شرکت در این تورها محدودیتی ندارد و همه گروههای سنی میتوانند با تور همراه شوند. البته تهرانگردان عمدتا جوانانی هستند که بسیاری از آنها برای اولین بار است که به بافت تاریخی و قدیمی تهران میآیند. برای آنها بسیار جالب است محلهها و کوچههایی را ببیند که پدرها و مادرها و یا پدربزرگها و مادربزرگهایشان بارها در خاطرات دوران جوانی از آنها یاد کردهاند.
یکی از مهمترین مزایای تورهای تهرانگردی این است که گردانندگان این تورها توانستهاند درِ بناها، خانهها، آرامگاهها و دیگر جاهایی را به روی گردشگران بگشایند که تا پیش از این نه اطلاع زیادی از آنها در دست بود و نه در صورت اطلاع، امکان ورود و بازدید وجود داشت. این اماکن در حال حاضرهم فقط در قالب تور قابل بازدید هستند و همین امکان یکی از عوامل استقبال از تورهای تهرانگردی است.
درگزارش مصور این صفحه با یکی از تورهای تهرانگردی همراه شدهایم و پای صحبت چند نفر از گردشگران نشستهایم . اینان از دلایل علاقهشان به شرکت در تورهای تهرانگردی و استقبال عمومی به این تورها سخن میگویند.
__________________
جدیدآنلاین:
کاربر گرامی آدرس فیس بوک "سفرنویس" جهت اطلاع شما:
www(dot)facebook(dot)com/safarnevis
___________________
این خانه در دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده و در ابتدا خانه میرزا آقاخان نوری (صدراعظم ناصرالدین شاه) بوده است. بعدها امام جمعه تهران این خانه را خرید و از آن پس به نام خانه امام جمعه شهرت یافت.
با تشکر،
ندا حبیب الله
___________________
کاربر گرامی با تشکر از پیام شما:
1- خانه رضاخان: خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان حسن آباد، خیابان سادات شریف
2- خانه مستوفی الممالک: چهارراه گلوبندک ، گذر مستوفی
3- سرای کاظمی: محله چال میدان، روبروی بقعه امامزاده یحیی
4- خانه ظل السلطان ( فرزند ناصرالدین شاه): میدان بهارستان، خیابان اکباتان
5- عمارت باغ فردوس: میدان ولیعصر بالاتر از زعفرانیه، باغ فردوس ( موزه سینما)
6- خانه منشورالملک: خیابان بهارستان، پایین تر از پل چوبی، خیابان شهید مشکی( فخر آباد) (درحال حاضر خانه مداحان)
7- معبد زرتشتیان (آدریان): خیابان جمهوری اسلامی، روبروی خیابان سی تیر ابتدای خیابان میرزا کوچک خان
8- خانه ناصرالدین میرزا (از نوادگان مظفرالدین شاه): خیابان ناصر خسرو، خیابان صوراسرافیل، کوچه ناصرالدین میرزا
9- خانه قوام الدوله: خیابان امیرکبیرشرقی، ابتدای کوچه میرزا محمود وزیر( شهید علیرضا جاویدی)
10- خانه سلطان بیگم (عمه ناصرالدین شاه): خیابان امیرکبیر، خیابان ناظم الاطباء جنوبی ، کوچه شهید حشمتی ، کوچه شهدی کمالی (این خانه در حال حاضر خانه فرهنگ بازار است)
11- خانه امام جمعه: محله عودلاجان ، خیابان ناصر خسرو، کوچه امام جمعه
با احترام،
ندا حبیب الله