شوکا صحرایی
لئوناردو داوينچى در مورد پرواز مى گويد:
" براى يك بار هم كه شده پرواز را بيازماييد.
شما هميشه با چشمان خيره و حيرت زده به آسمان، راه مى رويد.
چون در روياهاى آن غوطه ور بوده ايد.
و زمانى را سپرى كرده و بازگشته ايد."
تازه ترين ورزشى كه به جمع ورزش هاى هوايى پيوسته، پرواز با پاراگلايدر است كه شايد بتوان گفت تحقق رويايى است كه داوينچى نتوانست شاهد آن باشد.
در ايران از سال ۱۳۷۱بود كه دوستداران پرواز، با پاراگلايدر آشنا شدند و آرام آرام استفاده از آن رواج پيدا كرد.
پاراگلايدر از وسايل پرواز فوق سبك به شمار مى آيد و تهيه تجهيزات آن در مقايسه با وسايل ديگر پروازى از هزينه بسيار كمترى برخوردار است تا آنجا كه مى توان گفت قيمت اين تجهيزات حدود يك پنجاهم قيمت تجهيزات ساير ورزش هاى هوايى ست.
هزينه كم اين رشته از يك طرف و آموزش نسبتا آسان آن از طرف ديگر باعث شده تا پاراگلايدر، نقش مردمى ساختن ورزش هاى هوايى را به عهده بگيرد.
پاراگلايدر را به راحتى مى توان در كوله پشتى جا داد و براى پرواز تفريحى به خارج از شهر برد و در محل پرش آن را آماده كرد و در زمانى اندك در ارتفاعات آسمان به پرواز درآمد.
امروزه بسيارى از علاقه مندان به پرواز پس از طى مسيرهاى طاقت فرسا و رسيدن به بالاى كوه ها و قلل مرتفعى مثل فوجى در ژاپن و يا اورست در هيماليا براى پايين آمدن، پاراگلايدر را بكار مى گيرند.
در ايران هم چندين سال است كه اين ورزش مورد توجه بسيارى از مردم قرار گرفته است. امروزه در اغلب شهرهاى ايران امكانات براى استفاده علاقه مندان فراهم است.
البته ناگفته نماند كه بخش عمده اى از سايت هاى پروازى و امكانات موجود، توسط ورزشكاران و عاشقان اين رشته و با هزينه شخصى آن ها ساخته و مهيا شده است و سازمان هاى مربوطه به خصوص تربيت بدنى كه متولى ورزش كشور است هيچ گونه مساعدتى در فراهم آوردن امكانات و بهينه كردن شرايط موجود به عمل نياورده اند.
اما باوجود تمام كاستى ها، به دليل موقعيت هاى جغرافيايى و استثنايى كشور ما براى سايت هاى پروازى و امكان پروازهاى زيبا بر فراز اين مناطق و همچنين وجود جمعيت جوان، مشتاق و پرنشاط در كشور، تعداد افراد علاقمند به اين ورزش روز به روز در افزايش است.
پرواز از سايت يزد، برفراز كوير و يا از سايت درازنو در گرگان با بيش از ۲۳۰۰ متر ارتفاع و غوطه ور شدن در ابرهاى پنبه اى و عبور مسافت ۱۱ كيلومترى بر روى جنگل هاى انبوه همه و همه از جذابيت هاى اين ورزش تازه اند.
استان تهران با وجود چهار سايت آب سرد، امامزاده هاشم، جنت آباد و عظيميه و بيش از پانصد عضو، يكى از فعال ترين استان هاى كشور در اين رشته ورزشى است و سايت آب سرد يكى از معدود سايت هاى استاندارد در ايران است. ركورد زمانى پرواز با پاراگلايدر در ايران بيش از ۱۰ ساعت و مسافت ۴۸۸ كيلومتر است.
برخلاف تصور همگان زنان در اين رشته ورزشى، حضورى بسيار فعال دارند و محدوديت هاى موجود مانع حضور آن ها در اين عرصه نگشته و در حال حاضر بيش از سى زن در سايت جنت آباد واقع در غرب تهران در ايام تعطيل به پرواز مشغول اند.
در صبح يكى از روزهاى تعطيل به دعوت نايب رئيس هيات ورزش هاى هوايى، خانم مقدس منش كه خود از پرندگان با سابقه اين رشته است به سايت جنت آباد رفتم. تعداد زيادى پرنده با بال هاى زيبا و رنگارنگ در آسمان مشغول پرواز بودند و تعدادى هم پشت سرهم به زمين فرود مى آمدند. بال هاى رنگين آن ها صحنه هاى زيبايى را به تصوير كشيده بود.
با گروهى از زنان پرنده كه قصد بالا رفتن از كوه و پرواز را داشتند آشنا و همراه شدم. گزارش مصور اين صفحه آز آن روز است.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید