Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
نمی توان نفس کشید
عکس ها از علیرضا واصفی

شش سال پيش رييس راهنمايی و رانندگی تهران می گفت با طرح زوج و فرد کردن تردد اتومبيل ها کلک آلودگی را در تهران خواهد کند. آن روزها يکی دو روز اجرای طرح زوج و فرد کردن تردد اتومبيل ها درهوای تهران تأثير می گذاشت اما شمار اتومبيل ها در تهران به قدری افزايش يافته است که اکنون يک سال پس از اجرای طرح آمارها حاکی از آن است که تنها در ماه آبان گذشته ۳۶۰۰ تن براثر آلودگی هوا زندگی خود را از دست داده اند.

جالب اينجاست که اين آمار بعدتر از سوی برخی سازمانها تکذيب شد اما کسی آن را باور نکرد چرا که وضعيت آلودگی به شکلی نيست که به آمار احتياج داشته باشد. آلودگی را مردم به چشم می بينند. سرفه مداوم اهالی شهر، سوزش چشمان مردم در خيابان ها، طراوت از دست رفته درختان، خشکی و پژمردگی گلها و خزان زودرس طبيعت چيزی نيست که ديدنشان به آمار احتياج داشته باشد.

حتا اگر آن آمار را نپذيريم آمارهای سالهای گذشته نيز به اندازه کافی وحشت انگيز است. بنا به آمارهای گذشته هر سال حدود ۴۰۰۰ تن بر اثر آلودگی هوا می ميرند و به همين تعداد نيز به سرطان مبتلا می شوند. روزانه ۱۲۰۰ تن مواد آلاينده وارد هوای تهران می شود و هوای تهران هر ساله بيشتر رو به وخامت می گذارد.

برخی مطالعات حکايت از آن دارد که هر تن آلودگی معادل ۵۳۰۰ دلار هزينه های جنبی مانند بيماری، تخريب ابنيه تاريخی و کثيف کردن لباس و اثاثيه منزل ايجاد می کند. برآورد اين هزينه ها برای سال ۱۳۸۰ در ايران بالغ بر ۱ / ۱ ميليارد دلار بوده است که آگر آن را در قيمت دلار ( ۹۳۰ تومان ) ضرب کنيم بالغ بر هزار ميليارد تومان می شود که از دو برابر بودجه خدمات درمانی آن سال هم فزونتر است.

آلودگی هوای تهران از سال ۱۳۷۴ به غايتی رسيد که برنامه ريزی برای آن ناگزير شد. در آن سال کارشناسان زنگ خطر را به صدا در آوردند. حدود يکصد نفر از آنان در پارک شهر گرد آمدند و بيانيه ای موسوم به بيانيه هوای تهران ۷۴ منتشر کردند که در آن از معضل آلوگی هوای تهران با عنوان يک بحران ملی نام برده شده بود.

بعدها سازمانهای ديگری به وجود آمد که مبارزه با آلودگی هوای تهران را وجهه همت خود قرار داد. جمعيت زنان مبارزه با آلودگی محيط زيست، جبهه سبز در ايران، انجمن متخصصان محيط زيست از جمله سازمانهای غير دولتی پديد آمده برای حفظ محيط زيست به شمار می روند. سازمانهايی مانند ستاد هوای پاک تهران، دفتر طرح جامع آلودگی هوای تهران، معاونت انسانی سازمان محيط زيست و کميته کاهش آلودگی از جمله سازمانهای دولتی در اين زمينه به شمار می روند.

اما با وجود همه اين سازمانها و ان جی او ها هوای تهران هر سال رو به وخامت بيشتر گذاشته و نمی توان اميدوار بود که در آينده نزديک وضع بهتر شود. مشکل اصلی آلودگی تهران همان است که مشکل ترافيک تهران را هم به وجود آورده است. انبوهی از اتومبيل ها که هر روز در خيابانها در ترددند و بار همه وسايل حمل و نقل شهری را که در شهرهای بزرگ وجود دارد به دوش می کشند. برای مثال بيشتر حمل و نقل درون شهری در تهران به وسيله مسافر کش ها انجام می شود. تهرانی ها به طعنه می گويند تعداد مسافر کش ها از تعداد مسافران کمتر نيست.

رييس راهنمايی و رانندگی تهران اعلام کرده است که يک ميليون و سيصد هزار اتومبيل فرسوده در تهران حرکت می کنند که مراکز معاينه فنی به گردشان هم نمی رسد چون اين مراکز حد اکثر قادرند روزانه به هزار اتومبيل سرويس بدهند.

بسياری از کارشناسان امروحتی مردم عامی نيز اين موضوع را به خوبی حس کرده اند که  هنوز نهاد مشخصی بعنوان متولی امر مبارزه جدی با آلودگی هوا وجود ندارد.  و اين وظيفه بين وزارتخانه ها و سايرادارات دولتی، پاس داده می شود.  تنها اقدام جدی آنها اعلام وضعيت هشدارودرخواست عدم حضور سالخوردگان، کودکان و بيماران در خيابانها  يا تعطيلی مدارس به علت افزايش آلودگی  است. 

 


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.