مریم آخوندی یکی از خوانندگان شناختهشده خارج از مرزهای ایران است. او آموزش موسیقی را کمی پیش ازانقلاب نزد اسماعیل مهرتاش آغاز کرد و با نصرالله ناصح پور ادامه داد. در سال ۱۳۶۴ به آلمان رفت و طی ۲۶ سال اقامتش در اروپا و در برخورد و دیدار با هنرمندان اروپایی و جهانی، تجاربی کسب کرد که گاه از مرز موسیقی سنتی ایرانی خارج و به موسیقی اروپایی نزدیک شده است.
شروع فعالیت موسیقایی مریم آخوندی در آلمان با سنتینوازانی که در آن زمان بیشتر در شهر کلن، محل اقامت او، جمع بودند آغاز شد:
"در آلمان مستقیما نزد مجید درخشانی رفتم و به "گروه نوا" پیوستم. پس از آن با حمید متبسم گروه "چکاوک" را با تعدادی از هنرمندان تشکیل دادیم و کنسرتهای زیادی در اروپا برگزار کردیم. کار هنری من به این ترتیب در آلمان شروع شد."
حاصل این دوره انتشار کاستی به نام "برداشتی در ماهور" است که مریم آخوندی آنرا اولین اثر هنری خود بعد از کار با اسماعیل مهرتاش میداند. پس از این دورۀ چند ساله است که آواز و تصنیفهای فارسی او با سازهای بادی یک گروه آلمانی (شل زیک براس باند Schael Sick Brass Band) همراهی میشود. انتشار دو سی دی "مجنون" و "چوپون" توسط این گروه، که تجاربی در تلفیق موسیقیهای شرقی و غربی داشتند، بر سرنوشت هنری او تاثیر بسیار گذاشت و باعث آشناییاش با مخاطب غربی شد.
پس از آن تجارب او از تآتر و نمایشهای موزیکال که در ایران آموخته بود به یاریش شتافتند. او آهنگهای اندرونی دوره قاجار را به شکل موزیکال وبا مضامینی نو اجرا کرد. بخش اول این نمایش موزیکال که "آشنایی با ایران خانم" نام داشت در بسیاری از شهرهای اروپایی روی صحنه رفت. شاید اقبال همین موسیقی اندرونی بود که مریم آخوندی را به سمت پروژهای جدید برد؛ پروژهای که در آن صدای زن در مرکز قرار میگیرد و نه هنر خوانندگی او. او "گروه بانو" را با همکاری شماری از زنان ایرانی بنیان گذارد که آن را نخستین گروه آوازی موسیقی ایرانی میداند که بدون هیچگونه ساز ملودیک و تنها با صدای زنان به اجرای برنامه میپردازند.
تشکیل "گروه باربد" و انتشار سیدی "سرمست" از دیگر فعالیتهای اوست؛ مجموعهای که شامل آواز و تصنیفهایی با شعرهای حافظ، خیام و عطار دربارهٔ شراب است و به گفته او آنها را نه آهنگسازی، بلکه نغمهپردازی کرده است.
مریم آخوندی توانسته هنر خود را به مخاطبان ایرانی و غیرایرانی در کشورهای مختلف ارائه کند. او میگوید زندگی موسیقاییاش در بیرون از مرزهای ایران با کسب تجربههای مختلف شکل گرفته و همیشه برخورد شنوندگان غیرایرانی را آسانتر حس کرده است:
"...نمونهاش همین موسیقی اندرونی است که دریک صحنه از آن موسیقی کافهای میخواندم و نمیدانستم برخورد شنوندهها چه خواهد بود. یا گروه بانو که ترکیبی از خانمهایی است که پیش از تشکیل گروه جرات آواز خواندن نداشتند و گاهی هم فالش (خارج) میخواندند اما از نظر من هیچ اشکالی نداشت. این فهمیدنش برای شنونده ایرانی بسیار سختتر از اروپاییها بود."
او میگوید اگر فعالیتهای هنری خود را در ایران ادامه میداد شاید امکانات بیشتری از جهت نوازنده و آهنگساز داشت اما زندگی درغرب این امکان را به او داده که از طریق موسیقی و آوازش دنیایی بزرگتر از دنیای هنر کشف کند.
در گزارش تصویری این صفحه مریم آخوندی از خود و از یافتههای هنریش میگوید. شماری از عکسهای این مجموعه توسط Bernd G. Schmitz "برند. گ. اشمیتز" تهیه شده است.