تنوع اقوام در ایران، مایه آفرینش نغمه ها و آواهايی شده که در گوشه و کنار ایران شنیده می شود. این نغمه ها و آواها خود بیانگر شرايط زيست و فرهنگ مردم هر منطقه است و از همین رو می توان گفت که هر یک از نواحى این مرز و بوم موسيقى مخصوص به خود را دارد.
آوردن کردها از غرب به شرق ایران، به موسيقى شمال خراسان جايگاه ويژه اى داده است و آن را با موسیقی کردی مرتبط ساخته است. این ارتباط را می توان در گوشه و کنار شمال خراسان از جلگه تا کوهپایه دید. کوهپايه داراى موسيقى توام با فرياد و به نسبت موسيقى مناطق جلگه اى قوى تر، رساتر و تندتر است.
"هه راى " نام يکى از معروف ترين آواهاى اين منطقه است . اين آواز فرياد کوهستان و بيانگر زندگى پرسوز و گداز وآوارگى مردم کرد است. جالب اين که بسيارى از آهنگ هايى که در اين منطقه زمانى براي سوگ اجرا مى شده اند رفته رفته با گذر زمان تغيير معنا داده و امروز از آنها به عنوان آواهايى براى شادى و پايکوبى استفاده مى شود مانند آهنگ "هاى هاى رشيد خان" که ابتدا براى سوگوارى بوده اما امروز به عنوان يک موسيقى شاد و براى رقصيدن نواخته مى شود.
این موسیقی دارای همان تنوع و عمق موسيقى کردی است واز نگاه موسيقى شناسى بسیاربرجسته است. در همین زمینه می توان از موسيقى تنبور و موسيقى رايج در اورامان نام برد که نشان دهنده انواع بسيار کهن موسيقي کردى و ايرانى است. به خصوص که موسيقى اورامان از طبيعت و صداى پرندگان خوش آواز و صداى آب چشمه و رودها متاثر شده است.
در سال هاى اخير گروه هاى موسيقى و خوانندگان بسيارى اساس فعاليت هاى خود را بر پايه شناساندن موسيقى نواحى ايران زمين بنا نهاده اند که از آن ميان مى توان به " گروه همنوازان عرفان" اشاره کرد.
آواهاى گروه همنوازان عرفان بر مبناى موسيقى نواحى ايران استوار است و بيشتر به موسيقى و ملودى هاى بختيارى ، قشقايى، کردستان، لرستان و خراسان پرداخته است.
اين گروه به سرپرستى حميد وجدانپاک و همکارى حسين کشفيان (سنتور)، محمد جابرى (دف) ، پيمان اسماعيلى (تنبک) ، نيما رحمتى (کمانچه) و سهيل احمدى (بمتار) از سال ١٣٧٥ شروع به فعاليت کرد .
حميد وجدانپاک در سال ١٣٤٩ در شهر کرمانشاه متولد شده و از همان سنين نوجوانى علاقه خود را به موسيقى سنتى و ايرانى نشان داد و ساز عرفانى "نى" را به عنوان ساز تخصصى خود انتخاب نمود. وى چند سالى به شکل خودآموز سبک هاى متعدد نى نوازى را فرا گرفت و سپس از محضر اساتيدى چون استاد کيانى نژاد و استاد عندليبى استفاده هاى شايانى برد. وى پيرو همين فعاليت ها کنسرت هاى متعددى را در داخل و خارج از کشور اجرا کرد.
حميد وجدانپاک در چند اثر نيز نوازندگى نى را به عهده داشته از جمله سرمه خيال، بغض عشق و سورى سورى. او تا کنون با خوانندگاني چون سيد جلال محمديان، حسام الدين سراج، عزيز شاهرخ ، سيد رضا عبدالحسينى، منوچهر طاهرزاده و عبدالرسول کارگشا همکارى داشته است.
بخشى از عکس هائى را که در گزارش تصويرى اين صفحه آمده نصرالله کسرائيان و ثريا درم بخش در اختيار من گذاشته اند. از هردو آنها سپاسگزارى مى کنم.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید
با تشكر از شما
سيد عباس كشميري, سردبير روزنامه با ختر و روزنامه كرمانشاه ومدير عامل خانه كرمانشاه در تهران پرچم اذاد
ممنون خسته نباشید
با ارزوی موفقیت شما.
تشکر
نمی خواهم دعوای ملیت راه بیندازم ولی آیا عرب و گیلک و ترک موسیقی ندارند؟؟!!