"هنر فردا" فصلنامۀ تخصصی هنرهای تجسمی است که اخیرأ در تهران رونمایی شد. در گذشته نیز مجلهای با همین نام، اما با هیئت تحریریهای متفاوت، منتشر میشد. هیئت تحریریۀ جدید "هنر فردا" با سردبیری حمید کشمیرشکن تصمیم گرفتهاست که با پرداختن به هنر امروز ایران و خاور میانه، بکوشد تا فردای هنرهای تجسمی منطقه را ترسیم کند.
تعریف دستاندرکاران هنر فردا از مفهومهای "هنر" و "هنرمند" همسان با مفهومهای "آرت" و "آرتیست" غربی است و شامل حوزههایی هنری چون سینما و تئاتر و موسیقی نمیشود، بلکه صرفأ هنرهای تجسمی را دربر میگیرد. البته، به گفتۀ حمید کشمیرشکن، هنر تجسمی امروز یک مبحث میانرشتهای است که از مسایل مربوط به دیگر حوزههای فرهنگ و اجتماع مجزا نیست؛ خصلت هنرهای امروزی این است که گاه عنصرهایی را از تئاتر یا سینما یا موسیقی وام میگیرد و نهایتأ چیزی را شکل میدهد که با هنرهای دراماتیک و موسیقایی متفاوت است.
با همین هدف مجلۀ هنر فردا در شمارۀ نخست خود گفتمانهایی را در بارۀ معاصر بودن در هنر، رویکرد مدرن و اشیای هنری معاصر، مدرنیته و پستمدرنیته در هنر و الگوهایی برای معاصریت در هنر امروز ایران را مطرح کردهاست. منظور از "معاصریت" هم، از دید نویسندگان هنر فردا، گرتهبرداری یا تقلید از هنر معاصر غرب نیست، بلکه هنری است که با زبانی بینالمللی از بستر هنری ایران و منطقه برمیخیزد. این موضوع در مطلبی زیر عنوان پرسشآمیز"چگونه میتوان در جهانهای غیر غربی به هنر اندیشید؟" مطرح شده که با پرسشی دیگر اغاز میشود:
"چرا روشنفکران غیر غربی چنین کم به هنر توجه نشان میدهند، یا بهتر است بپرسیم چرا مسئلۀ زیباشناسی در مدار دغدغههای ذهنیشان جایی ندارد؟" داریوش شایگان، اندیشمند ایرانی، تلاش کردهاست با تطبیق و مقایسۀ رویکرد روشنفکران غربی و غیرغربی به مقولۀ هنر این موضوع را بشکافد.
در کنار داریوش شایگان، پژوهشگران و منتقدانی چون آیدین آغداشلو، محمد بهشتی، صادق خرازی، مرتضی کاظمی، محمد ضمیران و حسین نمکدوست نیز عضو شورای مشاوران این فصلنامه هستند. در این شورا نویسندگان و محققان غربی چون ادوارد لوسی اسمیت، پروفسور جیمز آلن از دانشگاه آکسفورد، کریستین گروبر از دانشگاه ایندیانا و آنا کنتادینی از دانشگاه لندن نیز عضویت دارند. شورای نویسندگان مجله از علیرضا سمیع آذر، حمید سوری، محمدباقر ضیایی، بهنام کامرانی و حمید کشمیرشکن متشکل است. مطالب هنر فردا به دو زبان فارسی و انگلیسی در مجلدی قطور و نفیس منتشر میشود.
اقتصاد هنر نیز از جملۀ مباحث هنر فرداست و در شمارۀ نخست آن مطلبی از سنگینوزنهای بازار هنر جهان در سال ۲۰۰۸ منتشر شدهاست. استقبال گرم محافل غربی از آثار هنری ایرانی که اخیرأ مشاهده میشود، میتواند از انگیزههایی مجلهای چون "هنر فردا" باشد.
هنر فردا در نظر دارد در هر شمارۀ خود به کارنامۀ یکی از هنرمندان سرشناس معاصر بپردازد و در شمارۀ نخست پروندۀ هنری مسعود عربشاهی، از تقاشان نوگرای برجستۀ ایران را مرور کردهاست.
در گزارش مصور این صفحه دکتر حمید کشمیرشکن، سردبیر فصلنامۀ هنر فردا، هدف از راهاندازی این مجله را توضیح میدهد.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید.