شصت سال پیش بود شاید که "کیوان مهجور" از کوچه پسکوچههای اصفهان میگذشت تا به سراغ دکۀ نقاشی برود که هر روز نقشی تازه رسم میکرد و پشت شیشه میگذاشت. هنرمند آن روزها همانطور که به تشویق مادر طرح میکشید به این فکر میکرد که روزی او هم دکهای داشته باشد و نقشهایش را با مخاطبانش تقسیم کند. امروز پس از آن همه سال این آرزو به بار نشسته و کیوان مهجور هر روز طرحی تازه میزند و اگرچه از شهر و دیار خود دور است و نمیتواند در آنجا دکهای داشته باشد، اما شبکۀ اجتماعی فیسبوک برای او نقش همان ویترین را دارد که از شیشههای آن با مخاطبانش در سرتاسر دنیا ارتباط برقرار میکند، و این به بار نشستن همان آرزو است.
طرحهای او تصویرگر انسانهایی است که هنرمند همیشه و در همهجا میبیندشان و در حافظه ثبتشان میکند تا کی در طرحی بنشینند و با بیننده سخن بگویند. آدمهای طرحهای او موجوداتی هستند که روی کاغذ جانی تازه پیدا میکنند و شناسنامۀ جدیدی برایشان صادر میشود. طبیعت و اشیا در کارهای او برداشت ذهنی او از عینیت آنها هستند بیآنکه تعلق چندانی به حفظ واقعیت وجودیشان داشته باشد. او چند سالی است که طرحهایش را هر شب در صفحۀ فیسبوک خود میگذارد. طرحهای کیوان مهجور در فیسبوک بدون تاریخ و بدون امضا هستند شاید برای اینکه مخاطب، با برداشت خود هر طرح را از آن خود کند و خود، پای هر طرح تاریخ و امضای خود را بگذارد.
کیوان مهجور در طرحهایش از خط فارسی بسیار استفاده میکند. خطی که او بر طرحهایش مینویسد، درواقع گریزی است از معناپذیری. در خوانش خطهای او مخاطب آزاد است تا هرچه خود میخواهد برداشت کند. میتوان گفت هنرمند هر طرح را به هر مخاطب هدیه میکند تا فرایند این ارتباط در مشارکت مخاطب با ارسالگر پیام کامل شود و ناخوشایندی هنرمند از انفعال مخاطب، به لذت برداشتی تازه از اثر منتهی شود. خود او طرحهایش را به مثابۀ جملهای میداند که تمام اجزای طرح، حکم کلمات آن را دارند. این "جمله-طرحها" یا "نقش-نوشتهها" در نهایت به شعری میانجامد که به تعبیر "عینالقضات همدانی" آینهای است تا هرکس در آن آینه صورت خود را ببیند و پیام خود را دریافت کند.
مهجور متولد تیرماه ۱۳۲۷ در اصفهان است. در همان سالهای ابتدایی از مینیاتوریست و نقاش بزرگ اصفهانی "حاج مصورالملکی" آموزش گرفته و با فنون مینیاتور و نقاشی ایرانی آشنا شده است و اعتقادش به اینکه نقاشی ایرانی، تصویرگر مفاهیم ادبی است، او را پس از تحصیلات دبیرستان، در دانشگاه پهلوی شیراز به تحصیل ادبیات فارسی کشانده تا با درک بهتر این مفاهیم، طرحهایش را به نقشنوشتههایی بدل کند که همچون شعر، اجزا را یکی یکی و با ظرافت بر کاغذ مینشاند تا حاصل کار همانی باشد که بیننده میبیند و درمییابد.
طرحهای کیوان مهجور در ایران در روزنامۀ آیندگان و فرهنگ زندگی به طور مرتب منتشر میشده. او در ایران پایهگذار «نشر کتاب آزاد» بوده و قبل از آن در فرهنگسرای نیاوران به مدت چند سال برنامهریز این فرهنگسرا بوده است. مهجور سی سال است که در خارج از ایران و در مونترال کانادا زندگی میکند و در این مدت همچنان کار نقاشی و کشیدن طرحهای خود را به صورت روزانه ادامه داده است. طرحهای کیوان مهجور تا به حال در بسیاری از کتابهای منتشرشده در ایران و خارج از ایران منتشر شده و تا به حال دو نمایشگاه در خارج از کشور و در مونترال برگزار کرده است.
کیوان مهجور در شصت و پنج سالگی از این سی سال غربت علاوه بر نقاشیهایش، که استقبال طرفدارانش تا به حال فرصت برگزاری نمایشگاه را به او نداده، سی دفتر پر از طرح دارد، هر سال یک دفتر، پر از آدمهایی که مابهازایشان در عالم عین راه میروند یا راه رفتهاند و حدیث رفتنشان در لابهلای خطوط مهجور ثبت شده، تا کی ما در این آیینه بازبنگریم و تاریخ و امضای خود را پای آنها بگذاریم.
در گزارش تصویری این صفحه کیوان مهجور از نقش-نوشتهها و خط-نوشتههایش میگوید.