Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
معجزۀ سعدی
نبی بهرامی

ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید
هزار سال پس از مرگ او گرش بویی

بیت شعری است از سعدی که روی در ورودی آرامگاه او نوشته شده‌است. هوای عصر است و باد خنکی از طرف کوه فهندژ می‌وزد و بوستان سعدی در دستم است و وارد باغ می‌شوم. کتاب را ورق می‌زنم و به روزگاری فکر می‌کنم که سعدی دامنۀ این کوه نشسته شعر گفته‌است، عاشق شده‌است و در این خانقاه که امروزه آرامگاهش شده، روزگار می‌گذرانده‌است. خانقاهی که در قرن هفتم هجری توسط خواجه شمس‌الدین محمد صاحب‌دیوانی، وزیر معروف آباقاخان، به مقبره‌ای تبدیل شد و به مرور بنا رو به ویرانی رفت، به طوری که در قرن دهم اثری از آن باقی نماند. روزگار چرخید تا اینکه کریم‌خان زند، عمارتی باشکوه بر فراز قبر شیخ شیرازی بنا نهاد.

عصرهای شلوغ شیراز از ترافیک پارامونت و عفیف‌آباد و پاساژهای پر هیاهویش می‌توان به سعدیه پناه برد. در فضایی آرام به‌دور از همۀ صداها و روزمرگی‌ها، می‌شود اندکی سعدی خواند، فالودۀ شیرازی خورد و به ماهی‌های حوض سعدی غذا داد.

پله‌های حوض ماهی را پایین می‌روم. در عمق ده‌متری قناتی وجود دارد که آب زلالی روان است و ماهی‌هایی که سرمست از این فضا در آب می‌چرخند. آن طور که "ابن بطوطه" نوشته‌است، در سال‌های ۷۲۵ و ۷۴۸ سعدی این حوض هشت‌ضلعی را ساخت و بعدها برای تجدید و بازسازی بنا این حوض کاملأ از بین رفته‌است.

در سال‌های قبل از بازسازی بنا هر سال صدها نفر در چهلمین روز سال در محوطۀ جلو آرامگاه سعدی جمع می‌شدند و آش نذری می‌پختند که در فارس "دیگ‌جوش" می‌نامند و از بامداد تا شب شادی می‌کردند و بر این باور بودند که یک ماهی قرمز که یک حلقه طلایی در بینی دارد، در آب بالا می‌پرد و می‌رود. ماهی‌های این آب، مقدسند و هیچ کس حق صید آنها را ندارد.

لب حوض می‌نشینم و به کاشیکاری‌های حوض ماهی خیره می‌شوم. کاشی‌کاری‌های داخل حوض ماهی که به سبک سلجوقی است و توسط استاد کاشی‌کار "تیرانداز" طراحی شده. رقص ماهی‌ها ناخودآگاه مرا به یاد شعر سعدی و روزگار پرماجرایش که به قول خودش همچون موی زنگی شده بود، می‌اندازد:
ز آب خُرد، ماهی خُرد خیزد / نهنگ آن به که با دریا ستیزد...

کف حوض سکه‌ها می‌درخشند. هر کدام نشانۀ آروزیی بوده که سرازیر این آب زلال شده‌است. مردم شیراز و اطراف، باورهایی خاص نسبت به حوض ماهی دارند و عده‌ای بر آنند که صاحب این آب، امام حسن، امام سوم شیعیان است. گروهی دیگر معتقدند، اگر دختر یا پسری دست و روی خود را با این آب بشوید، بخت او باز می‌شود و به خانۀ بخت می‌رود.

قاسم، پیرمردی که به قول خودش تمام موهایش را  در آرامگاه سعدی سفید کرده‌است، می‌گوید: "قدیم‌ها که هنوز آرامگاه جدید را نساخته بودند، هر سال روز چهارشنبه‌سوری مردم می‌آمدند اینجا، آب‌تنی می‌کردند و با جامی که به جام "چهل‌کلید" مشهور بود، روی سر خود آب می‌ریختند و اعتقاد داشتند که شفابخش است. الآن هم که آب‌تنی توی آب اینجا ممنوع شده، مردم بیرون از آرامگاه خودشان را به آب می‌زنند. برنامه‌شان هم این‌ طور است  که روز  چهارشنبه‌سوری زن‌ها و دخترها از ظهر تا نیمه‌شب شنا می‌کنند و از ساعت ۱۲ شب تا هشت بامداد نوبت پسرها و مردان است".

قاسم انگار دیگر توان ایستادن ندارد. روی نیمکت کناری می‌نشیند و ادامه می‌دهد: "داستان در مورد این حوض و این آب زیاد است. مثلأ در گذشته‌ فکر می‌کردند که این آب سحر و جادو را باطل می‌کند. و کشاورزهایی بوده‌اند که می‌آمدند یک پیاله آب از این حوض در جوی آبی که با آن مزرعه‌شان را آبیاری می‌کرده‌است، می‌ریختند تا دیگر محصولشان را آفت نزند. یا مثلأ مردم می‌آمدند، لباس‌هایشان را توی آب می‌شستند. فکر می‌کردند که اگر لباسشان در این آب شسته شود، دیگر بیمار نمی‌شوند."

قاسم به زمین خیره می‌شود، پوزخندی می‌زند و سرش را تکان می‌دهد و می‌گوید: "معجزۀ سعدی بوستانش است. شفای سعدی و بیرون آوردن از جهل، گلستانش است".

 برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید.


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
- یک کاربر، 2011/04/26
با سلام. فكر مي‌كنم خواندن كتاب " آب‌هاي مقدس ايران " نوشته دكتر جمشيد صداقت كيش بتواند تمام شبهات دوستان را برطرف كند. ممنون از گزارش نوشتاري ولي گزارش تصويري بسيار بسيار ضعيف بود و هيچ علمي را به شنونده منتقل نمي‌كرد، صحبت هاي افراد بايستي توسط يك كارشناس تأييد يا تكذيب مي‌شد. يعني پيدا كردن يك كارشناس در اين زمينه در شهر شيراز خيلي سخت بود؟ منتظر كارهاي خوب ديگر مي مانيم.
- یک کاربر، 2010/11/23
آقاي بهرامی، شما در متن نوشتاري مديا از حوض ماهي و رقص ماهي ها صحبت كرده ايد اما در حوضي كه در عكسها ديده مي شود هيچ ماهي مشاهده نمي شود .
- حسین فاضل، 2010/11/22
خوشا شیراز و....
آقا بهرامی با این گزارشهای شما کار و بار آژانسهای مسافرتی خوابیده... آدم میخونه، ولی توی ذهنش انگاری میبینه... زنده باشی که واقعأ هنرمندی تو توصیف.....
- پرستو، 2010/11/20
با سلام
لازم دیدم بگویم در سفر های که به نقاط مختلف ایران داشتم و آخرینش هم حمام فین کاشان بود این حوضچه وجود دارد و مردم سکه می اندازند و مختص به سعدیه نیست اما در گزارش به این نکته اشاره نشده و بگونه ای بیان شده که گویی تنها در سعدیه چنین است .بعد هم سعدی تنها یک شاعر اندرزگو بوده نه یک عارف یا به اعتقاد مذهبی ها امامزاده که بشود از او انتظار معجزه داشت و این کار بیشتر جنبه سرگرمی داشته و دارد و اغراق در روایت گزارش وجود دارد.
- یک کاربر، 2010/11/19
این حوضی که در عکس ها دیده می شود و ساده لوحان در آن سکه می اندازند، یکی دیگر از آن فریبکاریهای سی سال اخیر است. آنچه مورد احترام و باور شیرازیها بود، "حوض ماهی" بود که کنار آرامگاه شیخ اجل قرار داشت، چشمه آب زلالی درزیر زمین که ده - بیست پله میخورد تا به آن برسی. پر از ماهی های کوچک قرمز و سیاه و طلائی، که در هم می لولیدند و بسیار تماشایی بودند. زنان ومردان با "جام دعا"، همان کاسه های برنجی منقوش به وردها و دعاها، از آب آن چشمه بر سر خودشان می ریختند و امیدوار بودند که نیت ها و آرزوهای شان - که اکثراً بسیار ساده و فروتنانه بود- بر آورده شود .آن مقدار از آب چشمه یا قنات که به آرامی در زیرزمین جریان داشت، آنچنان نبود که بشود در آن شنا کرد ولی " آب تنی" آری!
با گزارشهای نادرست و داستان پردازی هایتان آدم را به ادای چه توضیحات واضحی وامیدارید.
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.