روستای شهرستانک از مناطق خوش آب و هوای اطراف تهران در شمال شرق قله توچال است و یکی از کاخهای تفریحی "ناصرالدین شاه"، چهارمین پادشاه سلسله قاجار در آنجا ساخته شده است.
ناصرالدین شاه که بسیار به گشت و گذار و شکار علاقه داشت دستور داد تا این کاخ را مانند کاخهای عشرت آباد، سلطنتآباد، صاحبقرانیه و قصر یاقوت در خارج از شهر تهران به منظور اقامت خاندان سلطنتی و ملازمان در طول سفرهای ییلاقی بسازند.
در حال حاضر برای رفتن به شهرستانک دو راه وجود دارد. نخست از راه کوهستانهای شمال تهران که مسیری حرفهایتر و اغلب مخصوص کوهنوردان است و دوم جاده آسفالته ۸ کیلومتری که از جاده چالوس، نرسیده به گچسر منشعب میشود و برای حرکت با اتومبیل شخصی و دسترسی خانوادگی مناسبتر است.
من و دوستان کوهنوردم راه کوهستانی که به "راه ناصری" معروف است را برای رسیدن به منطقه انتخاب کردیم. این راه در گذشته شهر ری را به منطقه مازندران وصل میکرد اما امروزه بخش بزرگی از آن در اثر عوامل طبیعی از بین رفته است.
کوههای پوشیده از برف، که گاهی تا اواسط تابستان دیده میشود، رودهای پرآب و باغهای پر از میوه که جزو داراییهای روستاییان ساکن شهرستانک هستند، از مشخصات منطقه است. هماکنون از بافت روستایی تا حد زیادی کاسته شده و جوانترها همگی به شهر مهاجرت کردهاند. خانههای قدیمی و روستایی نیز اندکاندک جای خود را به ساختمانهای جدیدتر که با هدف ویلاسازی به روز شدهاند، داده و مانند اکثر مناطق خوش آب و هوای روستایی، رد پای غریبهها و ویلاهایشان در آن دیده میشود.
کاخ در دل روستا قرار دارد. برای جلوگیری از هرج و مرج و ورود افراد غریبه به روستا، در تابلویی از بازدیدکنندگان خواهش کردهاند که با ماشین به داخل روستا نیایند. با این حال عدهای هنوز هم تا نزدیکی کاخ با ماشین آمده و از آلوده کردن محیط زیست نیز ابایی ندارند.
اعتمادالسلطنه، از رجال دربار قاجار، در کتاب خاطرات خود مینویسد هر سال در یک روز معین ناصرالدین شاه به اتفاق وزرا و رجال و شاهزادگان و دیگر نزدیکان خود به شهرستانک میآمد و مراسم مخصوص آشپزان را به راه میانداخت. طبق این مراسم، هر یک از بزرگان و شاهزادگان باید گوشهای از کار را میگرفتند و به دست خود سبزی پاک میکردند و آش میپختند، سپس سوگلی حرمسرای ناصرالدین شاه کاسه آش را برمیداشت و به دست ناصرالدین شاه میداد.
آنچه امروز از ساختمان کاخ باقی مانده، ویرانهای رها شده است که با آنچه به عنوان یک کاخ قدیمی انتظار دارید تفاوت دارد. دیوارهایی که گفته شده بر روی آن نقاشیهای زیبای کمالالملک نقش بسته بود حالا محل یادگاریهای بازدیدکنندگان شده است. از شکوه کاخی که گفته شده در سال ۱۲۹۵ هجری قمری توسط معماری به نام "آقا محمد ابراهیم خان" بنا شده حالا جز مخروبهای باقی نیست.
در گزارش تصویری این صفحه همراه دو گردشگر تهرانی، از شهرستانک و کاخ ناصری دیدن میکنیم و شرح وضعیت این روستا و بنای تاریخی آن را از زبان آنها میشنویم.