"احمد ایلیات کاشانی"، پنجاه و یک ساله است و سالهاست در جمعه بازار تهران عکسهای تاریخی و قدیمی میفروشد و مالک یکی از بهترین مجموعههای کبریت و برچسب در ایران است.
مجموعه او شامل ۳۵هزار کبریت و ۲۰هزار برچسب کبریت است که طی ۲۵سال جمعآوری شده است.
آقای ایلیات کاشانی میگوید: بعد از انقلاب بازار خرید و فروش اشیاء قدیمی داغ بود اما عتیقهفروشها دو چیز را نمیخریدند و نمیفروختند؛ یکی کبریت و دیگری عکس. من توانستم با قیمتی ارزان تعداد زیادی برچسب و کبریت و عکس خریداری کنم.
او در تمام این سالها که به جمعآوری این مجموعه مشغول است به شکل تجربی، شیوه نگهداری از این آثار را فراگرفته است.
در گوشهای از اتاق سادهاش تنها چند جعبه بزرگ کبریت قرار دارد. او مجموعهاش را در انبار یکی از دوستانش خارج از شهر نگهداری میکند چرا که کبریتها باید در فضایی خنک نگهداری شوند.
ایلیاتی که به عنوان یکی از مجموعهداران اصلی کبریت در ایران شناخته شده است سعی دارد مجموعهاش را با خرید کبریتهای قدیمی و روز خارجی نیز غنی کند. او میگوید: بین مجموعهداران تبادل کبریت مرسوم است و هر مجموعهداری با مبادله کبریتهای تکراریاش سعی میکند کلکسیونش را کامل کند.
او معتقد است کبریت، نخستین رسانه تبلیغاتی جهان بوده است، شرکتهای مختلف، رستورانها و هتلها برای تبلیغات از کبریت استفاده میکردند.
البته در ایران برای نخستین بار در دوره "محمدرضا شاه" اجازه چاپ تبلیغات روی جلد کبریت داده شد؛ چیزی که پیش از آن تنها در انحصار دولت بود.
اولین کارخانه تولید کبریت در ایران با مشارکت روسها تاسیس شد. نقش روی این کبریتها تلفیقی از پرچم ایران و روسیه بود. بعدها "ناصرالدین شاه" دستور داد تنها نقش شیر و خورشید روی برچسب کبریتها منتشر شود. این برچسبها در کشور اتریش به چاپ میرسید.
اما نخستین کارخانه خصوصی کبریت، حدود ۱۰۰سال پیش، توسط "توکلی" در تبریز تاسیس شد. کارخانه دیگری نیز چند سال بعد به دست "برادران رحیمزاده خویی" شکل گرفت: کبریت ممتاز. "حاج میرزا احمد وجدانی" یکی از معلمان مدرسه ایرانیها در روسیه نیز کارخانهای در همدان برپا کرد. کبریتهای همدان از مرغوبیت و شهرت بسیار برخوردار بود.
در گذشته چاپ نقش و نگار کبریتها در اختیار دولت بود. البته کبریتهای مختلفی وارد ایران میشد. کبریتهای ایرانی با کبریتهای خارجی مبادله میشد چرا که کبریت نمادی از فرهنگ جوامع به شمار میرفت.
ایلیاتی میگوید: در دوران محمد رضا شاه به تدریج چاپ تبلیغات روی کبریتهای جیبی رایج شد.
بر خلاف تصور همه کبریت هنوز هم در ۹۰درصد خانهها استفاده میشود حتا برخی از مردم هنوز دوست دارند برای روشن کردن سیگارشان از کبریت استفاده کنند. تولید کبریت بی خطر که بدون اصطکاک با سطح جیوهای جعبه روشن نمیشود هنوز در ایران رایج است.
قدیمیترین کبریت مجموعه ایلیاتی کبریتی متعلق به دوران "مظفرالدین شاه" است. در مجموعه او کوچکترین کبریت ایرانی با ابعاد یک در یک و نیم سانتی متر هم وجود دارد که به گفته خودش نمونهای منحصر به فرد است و در ایران بدیل ندارد.
مجموعه کبریتهای خارجی او از کشورهای همسایه چون پاکستان و هند و روسیه و تعدادی از کشورهای غربی همچون سویس و آلمان و انگلستان و آمریکاست.
در مجموعه جالب او کبریت تبلیغاتی رستوران قدیمی شاطر عباس، یادبودهای سلطنتی دوران پهلوی، یادمانهای نهضت سوادآموزی و کبریتهای خارجی گوناگونی وجود دارد که هر کدام متعلق به یک دوره تاریخی در ایران است.
احمد ایلیات کاشانی معتقد است مجموعهاش از این رو ارزشمند است که کبریتهای مصرفی ایران در ۱۰۰ سال گذشته را جمعآوری و طبقهبندی کرده است؛ حتا کبریتهایی که مردم عادی برای مصرف روزانه استفاده میکردند.
* انتخاب از آرشیو جدیدآنلاین.