Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
اینترنت و زبان

گفتگو با داریوش آشوری در باره زبان و اينترنت

تماس فارسی زبانان با فرهنگ و اندیشه های مغرب زمین، نیاز به فراگیری فلسفه و علوم غربی را در میان ایرانیان دامن زد و ترجمه متون غربی زبان فارسی را دچار تحول کرد. اما به رغم تلاش هایی که از سوی اندیشمندان شده، زبان فارسی هنوز نتوانسته به صورتی مدون و سیستمی پاسخ گوی نیازهای علمی و فلسفی امروز باشد.

به گفته داریوش آشوری "زبان ملی ما، اگر چشمی بینا برای نگریستن به آن داشته باشیم، آینه ای ست که بیش از هر عامل دیگر آشوب ذهنی جامعۀ ایرانی را در برخورد با مدرنیت بازمی تاباند." 

از سوی دیگر، فراگیر شدن اینترنت، دگرگونی های زبان فارسی را شدت بخشیده است. گفته می شود که کاربران زبان فارسی در شبکه جهانی  در رتبه سوم یا چهارم اند، و صدها هزار بلاگ نویس فارسی زبان روز و شب با هم در ارتباط اند و با داد وستد داده ها سرگرم اند.

این گسترش وسیع در فضای مجازی، در محیطی باز و یا خصوصی، به کاربران فرصت می دهد که زبان را آن گونه که می خواهند و یا می توانند، به کار برند. هرج و مرج زبانی، ناهنجاری های املایی و انشایی حتا در تارنماهای خبری، دیگر امری معمول شده است که دهها نمونه می توان آورد.

اگر به کاربرد  نادرست واژگان حساسید و املای نادرست کلمات آزارتان می دهد، بهتر است از بسیاری از تارنگارها (وبلاگ ها) و حتا تارنماها (سایت ها) پرهیز کنید. این هم کار آسانی نیست. زیرا در میان این آشفته بازار زبانی، شما به نو آوری ها و خلاقیت های ذهنی و زبانی بسیار نیز بر می خورید.

فرو ریختن بسیاری از تابوها و تعارف ها در حوزه خصوصی مجازی آغاز شده و کم کم دارد به حوزه عمومی می آید. حتا  پاره ای از این واژگان از حوزه خصوصی به حوزه عمومی راه می یابد و وارد زبان رسمی می شود.

در محیط اینترنتی اکنون می توان شاعران، نویسندگان و شبکه نویسانی را یافت که آفریده های آنها به صورت رسمی هنوز چاپ نشده است.

اینترنت به  گویش های محلی فرصت داده تا زندگی خود را در این فضا ادامه دهند و بسیاری از واژگانی که  زیر فشار زبان رسمی در حال از بین رفتن بوده اند، اکنون در میان وبلاگ نویسانی که گویش های محلی را صورت نوشتاری داده اند و تلفظ  صوتی آن را نیز ثبت کرده اند،  دو باره در حال زنده شدن اند.

داریوش آشوری، اندیشمند ایرانی، کتاب های بسیاری در زبان فارسی و راه های رسیدن به زبانی علمی و فلسفی مدرن فارسی  تألیف کرده است. داریوش رجبیان در گفتگویی که در این صفحه می شنوید، نظر او را در باره تأثیر اینترنت بر زبان جویا شده است.


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
Home | About us | Contact us
Copyright © 2025 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.