گرچه تا کنون کتابهای بسیاری در باره آشپزی ایرانی در غرب منتشر شده اما غذای ایرانی هنوز نتوانسته در میان غربیان با محبوبیت غذاهای هندی و ترکی و چینی رقابت کند. بسیاری میگویند که غذای ایرانی خوب را همچنان باید در خانه ایرانیها خورد. شاید یکی از دلایل عمومی نشدن غذای ایرانی در میان غیرایرانیان، نوع و فرهنگ عمومی رستورانهای ایرانی در غرب است. در این زمینه حرف بسیاراست.
اخیرا کتابی در انگلستان نشر یافته به نام "انار و گل سرخ" (Pomegranate and Roses) درباره فرهنگ غذایی و آشپزی ایرانی که مولف آن "آریانا باندی" است.
خانم باندی مسئولیت تهیه و طبخ غذا برای مهمانیهای شخصیتهای مشهور هالیود مانند نیکول کیدمن، تام هانکس، براد پیت، و خواننده مشهور مادونا و همچنین بیل کلینتون، رئیسجمهور پیشین آمریکا، را به عهده داشته است.
به نظر میرسد آریانا باندی، که از کودکی در آمریکا و اروپا زندگی کرده، با این کتاب به ریشههای خانوادگی خود بازگشته و کوشیده نه تنها با توضیح شیوه پخت غذاهای ایرانی توجه مخاطبین غربی را جلب کند، بلکه خلاصهای از تاریخ فرهنگ غذایی سرزمین کهن اجدادیش را هم در دسترس آنها قرار دهد. او در مقدمه کتاب همچنین تاثیر شرایط اقلیمی و باورهای بومی بر غذاهای ایرانی را نیز به طور موجز ریشه یابی میکند و در دسترس خواننده انگلیسی زبان قرار میدهد، هر چند این بررسی گذرا تا یک پژوهش جامع درباره آداب و فرهنگ خوراکی ایران فاصله دارد.
او که پیش از این نیز کتاب "Sweet Alternative" ( شیرینی دیگر) را به چاپ رسانده است، میگوید برای تهیه کتاب جدیدش ده سال وقت صرف کرده و از هر مرجع ممکن، از خانواده گرفته تا دوست و آشنا در شهر و روستاهای ایران برای تدوین آن بهره گرفته است. در این کتاب از اطلاعات سادهای که مادربزرگ آریانا و دیگر نزدیکانش درباره پخت مربا و طرز تهیه زیتون پرورده و جاافتادن خورش در اختیار او قرار دادهاند تا اطلاعاتی دربارۀ برگزاری سفرههای آیینی زرتشتیان و نوشیدنیها و شیرینیهای سنتی در دسترس خواننده قرار گرفته است.
یکی از نکاتی که توجه آریانا باندی را به خود جلب کرده و برای خوانندگان کتاب خود توضیح داده است، صحبت از باور به سردی و گرمی طبیعت مواد خوراکی و نوشیدنی و تاثیر آن بر سلامتی انسان است. باوری که از قدیم در بخشی از فرهنگ غذایی ایرانیان بوده است و بر اساس این باور ترکیب غذاهای خاص با یکدیگر موجب حفظ تعادل در بدن انسان و باعث پیشگیری از برخی بیماریها، از بین بردن سستی و کرختی و افزایش توان و نیرو میشود. بر اساس این باور، هر فرد باید مزاج خود را بشناسد و بداند که در دسته "سرد مزاجان" یا "گرم مزاجان" قرار دارد. در کنار این شناخت سردی و گرمی، طبیعت مواد خوراکی هم دسته بندی شده و برای حفظ تعادل در بدن، مواد غذایی گرم برای سرد مزاج و مواد غذایی سرد برای طبع گرم مزاج تجویز میشود.
آریانا باندی از طریق پدرش که رستوران فرانسوی شه میشل را در تهران باز کرده بود، و همچنین گذراندن دورههای آموزش آشپزی فرانسوی، با فرهنگ غذایی غرب آشنایی حرفهای پیدا کرده است. او میگوید با گذشت زمان به پیچیدگی های غذاهای ایرانی و ابتکارها و خلاقیتهای آن علاقه مند شده و تصمیم گرفته فنون آشپزی ایرانی را به گوش جهانیان برساند.
کتاب خانم باندی گام دیگر است در شناساندن آشپزی ایرانی به غربیها. شاید بتوان امیدوار بود که این آشناییها مایه آن شود که در زمانی نه چندان دور آشپزی ایرانی جای شایسته خود را در میان مشتریان غربی که پیوسته در جستجوی غذاهای نو هستند پیدا کند.