حالا که شهر دارای جاده کمربندی شده و همان حوالی یکی دو مجتمع بین راهی ساختهاند، حتا لازم نیست که برای بنزین زدن یا غذا خوردن به داخل شهر رفت. میتوان مثل بیشتر مردم بیتفاوت از کنار تابلوهایی که رسیدن به "پایتخت خوشنویسی ایران" و "مهد تمدن بشری"؛ و "شهر شهیدان رجایی و بابایی و ابوترابی" را خوشامد میگویند، عبور کرد و حتا نگاهی هم به آنها نیانداخت.
واقعا قزوین ما را به یاد چه میاندازد؟ به یاد معبد منقوش زاغه که با حدود ۹هزار سال قدمت، دیرینگی جوامع بشری در این نقطه از فلات ایران را گواهی میدهد؟ به یاد شهری که پیش از اصفهان، پایتخت صفویان بود؟ به یاد دانشمندانی چون زکریای قزوینی و حمدالله مستوفی و علامه علیاکبرخان دهخدا؟ به یاد مکتب هنری ریشهداری که امثال رضا عباسی و میرعماد حسنی را در خود پرورش داد؟ به یاد آثار سترگ معماری مثل سرای سعدالسلطنه و مسجد جامع و چهلستون و حسینیه امینیها؟
نه! قزوین خیلی از ما را به یاد لطیفههایی میاندازد که در هجو هممیهنانمان از ترک و لر و کرد و گیلک و عرب ساختهایم و حاصلی جز رنجش و افتراق از آنها ندیدهایم؛ یا مثلا سنگپاهایی که از فرط سختی ضربالمثل شدهاند و حداکثر یاد شیرینیهای خانگی قزوین که طعم و عطرشان، دل آدم را میبَرَد.
قزوینیها نیز اینها را میدانند و طبعا از این نگاه سطحی دلخورند. دوست دارند شهرشان آنگونه که استحقاقش را دارد و آنگونه که تاریخ دور و دارازش گواهی میدهد، به صفات والاتری شناخته شود.
کسانی که در سالهای دورتر قزوین را دیدهاند و اخیر نیز به آنجا سفر کردهاند، حتما فهمیدهاند که زیر پوست شهر خبرهایی است. شهرداری دستی به سر و صورت شهر کشیده و خیابان ۵۰۰ ساله سپه (امام خمینی) را که نخستین خیابان ایران لقب گرفته، سنگفرش کرده است؛ سر در عالی قاپو و بسیاری دیگر از آثار تاریخی مرمت شدهاند؛ حمام قاجار تبدیل به موزه مردمشناسی شده و سرای سعدالسلطنه که بزرگترین کاروانسرای درون شهری ایران است، برای تبدیل به یک مجموعه توریستی بزرگ آماده میشود.
روز نهم شهریور نیز در تقویم رسمی کشور، روز قزوین نامگذاری شده است. در این روز شاه تهماسب اول صفوی، قزوین را به عنوان پایتخت ایران برگزید.
امسال به همین مناسبت شهرداری قزوین گروهی از روزنامهنگاران ساکن تهران را به قزوین دعوت کرد و آنان را به دیدن آثار تاریخی فرهنگی شهر برد تا شاید به یاریشان تصویر عمومی موجود را تغییر دهد.
آنچه در گزارش مصور این صفحه آمده، حاصل همراهی با این گروه از روزنامهنگاران، و عکاسی از برخی آثار تاریخی قزوین است. البته تعداد کمی از عکسها متعلق به آرشیو سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستند.
همچنین از سید محمد بهشتی، مشاور عالی سازمان میراث فرهنگی که زاده قزوین است، خواستیم تا از شهر خود برایمان بگوید. سخنان او پاسخی است به این پرسش که قزوین در کجای تاریخ و جغرافیای ایران قرار گرفته است.
با تشکر
____________
جدیدآنلاین: کاربر گرامی، متاسفانه امکان دانلود ویدیوها وجود ندارد.
طبق معمول حسن توجه، میهن پرستی و اهمیت دادن شما به تاریخ مملکتمان بسیار بارز و دلسوزانه است.
با تشکر