در میان خوانندگان زن ایرانی، اگر خواسته باشیم بعد از بانو قمرالملوک وزیری از دو سه تن نام ببریم، مرضیه و دلکش در صدر خواهند بود. البته درمیان اهل هنر در مورد این که کدام یک از این دو هنرمندتر بودند، گفتگوی بسیار است.
مرضیه نام هنری اشرف السادات مرتضایی بود که گویا به تشویق مادرش به موسیقی روی آورد. گفته شده که او کار هنری را در سال ۱۳۲۲ با بازیگری در تئاتر آغاز کرد و از همان جا بود که نظر استادان موسیقی را به خود جلب کرد.
گرچه دلکش در میان خوانندگان زن صدایی داشت بسیار نیرومند و رسا، اما صدای مرضیه را بسیاری دلنشین تر توصیف کرده اند که ترانه های او زبان زد چند نسل از فارسی زبانان بوده است.
آواز خواندن زنان در ملأ عام و برای عموم با آمدن رادیو در سال ۱۳۱۹ در ایران پذیرفته و همگانی شد، اما با انقلاب ۱۳۵۷به پایان رسید.
مرضیه که پس از انقلاب دیگر نمی توانست در ایران آواز بخواند، در سال ۱۳۷۳برای کنسرت دادن و نیز مداوا به لندن آمد. اما پیش از آن که کنسرتی بدهد، به مجاهدین خلق، یکی از گروه های مخالف حکومت، پیوست و عملأ وسیله ای شد برای تبلیغات سیاسی. این اقدام از نظر سابقۀ هنری برای مرضیه بسیار گران تمام شد و بسیاری از دوستاران او ر ا رنجاند. مرضیه ۸۵ سال زیست و سرانجام در پاریس بر اثر سرطان درگذشت.
فهرست ترانه های شناخته شدۀ مرضیه دراز است و در گزارش تصویری این صفحه می توانید برخی از آنها را بشنوید. همچنین در همین صفحه می توانید به پاسخ های رحمت الله بدیعی، استاد موسیقی، در بارۀ هنر و جایگاه مرضیه در موسیقی ایرانی گوش کنید.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد.
رروحش شاد باد
I adore her art and personality forever. Her political view should stay out of them. She is one of a few educated and well cultured artists of her generation. The work of her art is the work of her love. I will keep listening and enjoying her for the rest of my life. She rests in peace. I will light a candle tonight and sing;
با من دیوانه
این جهان بیگانه
عمر من بی حاصل
عشق من افسانه
حسرتم جاودانه
She lived her fruitful life by giving joy and happiness to us- Remember her by all her goodness...