کمتر کسی پیدا میشود که درسفرهای زمینیاش در جادههای ایران با اتوبوس، سواری و یا کامیونی که اطرافش با جملات یا اشعاری تزیین شده، بر نخورده باشد.
ماشیننوشتهها احتمالأ از هند و پاکستان به مرور به ایران راه یافتند. در ایران ماشیننوشتهها در بین وسایل نقلیۀ سنگین بیشتر و در بین وانت بارها و ماشینهای سواری کمتر به چشم میخورد. این نوشتهها بستگی به روحیات و علاقهمندی رانندگان دارد و از جملات حکیمانه تا نوشتههای بیمایه و طنز را میتوان در بین این ماشیننوشتهها مشاهده کرد.
چند سالی میشود که این ماشیننوشتهها جنبۀ همهگیرتری پیدا کردهاند، به خصوص در ماه محرم.
در ایران تعداد زیادی از مردم بیش از یک سوم ماه محرم را به سوگواری مشغولند و با برپا کردن مجالس و پوشیدن لباس سیاه، پخش نوحههای عزاداری با صدای بلند در خیابانها و خودروها و همچنین راه افتادن دستههای سینهزنی و غیره سعی در نشان دادن میزان تأثر خود از واقعۀ کربلا دارند. بهتازگی برخی از این مردم تصمیم گرفتهاند ماشینهای سواریشان را نیز در سوگواری خود شریک کنند.
به این شکل که شیشهها و بدنۀ خودرو را با رنگ سرخ که شبیه قطرات خون است، آرایش میدهند که یادآور خون ریختهشده در کربلاست و جملاتی در مدح یاران حسین و گاهی هم در سرزنش لشکر مقابل مینویسند. زمانی که شدت ناراحتی بیشتر باشد، با مالیدن گل بر روی خودرو سعی در تخفیف آلام و دردهای خود میکنند.
در تهران از اول ماه محرم بیشتر مسجدها و تکیهها کسانی هستند که با تهیۀ شابلون و رنگ اقدام به نوشتن بر روی خودروهای علاقهمندان میکنند. مخلوط آب و خاک را هم در پمپ رنگ ریخته و دور تا دور ماشین رنگ میپاشند.
کسانی که خطاطی را میپسندند، میتوانند با مراجعه به بیشتر مغازههای خوشنویسی بر روی پارچه و پارچهنویسها، جملۀ دلخواه خود را بر روی خودروشان خطاطی کنند. خوشنویسها گاهی به رایگان و گاهی با دریافت هزینۀ اندکی این کار را برای مشتاقان انجام میدهند. به قول خودشان این کار عشق است و پول با آن برابری نمیکند.
برای نوشتن بر روی ماشین از رنگهای پارچه و رنگهای قابل شسته شدن استفاده میشود و بیشتر از اول محرم تا روز عاشورا به تعداد مراجعینشان میافزاید.
امسال پیش از آغاز ماه محرم پلیس راهنمایی و رانندگی تهران رانندگان را از نوشتن بر روی خودروها منع کرده بود، ولی در روز دوم محرم مجوز این کار را صادر کرد، به شرط آنکه پلاک خودرو مشخص باشد و همینطور این نوشتهها جلو دید راننده را نگیرد. البته، بیشتر کسانی که این کار را انجام میدهند، میگفتند که حتا اگر پلیس جریمه هم بکند ما جریمهاش را میپردازیم و شعارهای مورد علاقهمان را بر روی ماشین خواهیم نوشت.
رانندهها با هدفهای گوناگون ماشینهای خود را حامل این شعارها میکنند: برخی برای جلب توجه و گروهی هم به منظور سوگواری و نشان دادن ارادت خود به خاندان حسین که نمونههایی از آن را در گزارش مصور این صفحه میبینید.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد.
گمان کنم "ماشین" میراث بدیع زاده بسیار عزیز است که تصنیف "ماشین مشتی ممدلی" را هفتاد - هشتاد سال پیش خواند. یادش بخیر.