زندگی "گلریز هاشمی" سرشار از آواهای موسیقی است. از کودکی همیشه دست بر پیانو و گوش به آنچه انگشتانش میآفریده داشته است. این آموزگار موسیقی و پیانیست نامآشنا که بازنوازی آثار آهنگسازان بزرگ مثل "امینالله حسین" را در دست انتشار دارد چندی است میکوشد رویاهای موسیقاییاش را در کارگاه تخیل رنگ و نور بازسازی کند.
دوربین عکاسی او حالا آبستن آثاری است که از همزیستی رویاهای صوتی و نوری این هنرمند خلق میشوند. آثاری که شمارشان، پس از آنکه در لندن به نمایش گذاشته شدند، روز به روز رو به افزونی است و بهخصوص در فضای مجازی مداوم شناورند. نطفه رقص نور و رنگ در کارهای گلریز هاشمی به تعبیر خودش در دنیای موسیقی است:
"وقتی پیانو می زنم چشمانم را میبندم و دنیایی از رنگ و حرکت و تصویرهای قشنگ میبینم. همیشه دلم می خواست این چیزهایی را که در خیال خودم میبینم به تصویر درآورم. پیش از این با نقاشی روی اشیاء سعی کردم این تخیلات ذهنیام را روی اشیا پیاده و نقاشی کنم اما به خاطر محدودیتهای نقاشی به هدفم نرسیدم. و حالا مدتی است که از دوربین عکاسی کمک گرفتهام."
الهامبخش عکسهای گلریز "نور در تاریکی" بود. او چراغانیهای خیابانهای تهران و سوسوی لامپهای کوچکی که از پنجره اتاقش در دامن کوههای شمال تهران میدید را در ذهنش میپرورید تا آنرا از دریچه دوربین عکاسی بازسازی کند. بازنگاری این تصاویر آغشته به رویا از دیدگاه او از عکاسی معمولی متفاوت بود:
"من خودم را عکاس نمیدانم. برای من دوربین عکاسی مثل قلمموی نقاشی است. با عکاسی اتفاقات خیلی عجیبی برایم افتاد که من را مشتاقتر کرد. مثلا عکسی دارم که تمام صفحه "علی علی"-های رنگی هستند. یکی دیگر از عکسهایم نتهای موسیقی را در فضای رنگ و نور نشان میدهد. حس میکنم تمام این عکسها حرکت و ریتم دارند. حتا وقتی در لندن نمایشگاه داشتم بعضی افرادی که عکسهایم را میدیدند و نمیدانستند که من موزیسین هستم میگفتند ما در این عکسها موسیقی و ریتم را حس میکنیم."
گلریز هاشمی بعد از اینکه به قول خودش فضای پر رمز و راز نور را تجربه کرد کارش را با عکاسی از موضوعات دیگر ادامه داد و "همانطور که در اجرای پیانو آثار نوازندگان مختلف مثل موتسارت، بتهوون، شوبرت و دیگران را تجربه کرده بود حالا میخواست در عکاسی هم اتفاقهای مختلف را پیدا و ثبت کند". به همین علت در کارهای تازهاش، که بازهم از نظر او نقاشی است و نه عکاسی، ترکیبی از رنگها دیده میشود. میگوید بازسازی عریان واقعیتی که در مقابل لنز دوربین قرار دارد برای او کافی نیست و عکسهایش با قوانین و قواعد عکاسی مرسوم تعریف شده نیست. او میخواهد پیش از ثبت و بازنگاری واقعیت بهوسیله دوربین عکاسی احساس خود را که به دنیای رویاهایش آغشته است نشان دهد. عکسهایی که از نظر او هریک اتفاقی تکرارناپذیر است.
برای کشف دنیای نور و تاریکی و رنگ تا رسیدن به نتیجه دلخواه با یک عکس و دو عکس راضی نمیشود. هر روز چند ساعت و گاه از یک موضوع بارها و بارها تصویربرداری میکند. اما با وجودیکه عکاسی در این روزها بخش قابلتوجهی از زندگی گلریز هاشمی را پر کرده، او همچنان کفه موسیقی را در زندگی هنریش سنگینتر می بیند و بر این باور است که موسیقی او را به سوی دو هنر عکاسی و نقاشی سوق داده است. او به زودی عکسهایش را در گالری "مسنگار" تهران به نمایش خواهد گذاشت.
در نمایش تصویری این صفحه عکسهای گلریز هاشمی را با اجرای آثاری از امینالله حسین که خود نوازندگی آنها را به عهده داشته است میبینید و میشنوید.