غلامحسین بنان نوری در اردیبهشتماه صد سال پیش، در خانوادهای که ریشه در خاندان قاجار داشت و علاقهمند به هنر و موسیقی بود، به دنیا آمد. وقتی آن زمان بنان ِ نوزاد با فریادی حضور خود را نوید داد، شاید کسی گمان نمیبرد که صد سال بعد قضاوت در مورد مهارتهای آوازی و ویژگیهای حنجرۀ او سینه به سینه نقل شود.
مادرش پیانو مینواخت و پدرش آواز میخواند، خواهرانش نیز نزد "درویشخان" و "مرتضیخان نیداود" تار میآموختند و خانۀ آنها محل آمدوشد هنرمندان بزرگی همچون "میرزا عبدالله" بود. اما در آن زمان شاید نه پدر هنردوستش و نه مادر اهل موسیقیاش که برادرزادۀ ناصرالدینشاه قاجار بود، باور نداشتند که توان و دانش آوازی فرزندشان چند دهه بعد استادان بزرگ موسیقی ایرانی چون "روحالله خالقی" و "علی نقی وزیری" را چنان تحت تأثیر قرار دهد که او را بیدرنگ به جمع هنرمندان صاحبنام در رادیوی تازهتأسیس تهران فرا بخوانند.
موفقیت آواز بنان به قول "محمود خوشنام"، پژوهشگر موسیقی، از پیوند ماهرانۀ جنس و توان طبیعی صدایش و هنر او شکل گرفته بود. اما این موفقیت بدون عشق به موسیقی و تلاش بیپایان او ممکن نبود. بنان از یازده سالگى در کلاس درس "مرتضى نى داود" شرکت کرد و در همانجا بود که برای اولین باراستعداد هنری او کشف شد. وى پس از آن شاگرد آواز "میرزا طاهر ضیاء رسایی" (ضیاءالذاکرین) شد. حاصل زندگی هنری او بیش از سیصد و پنجاه آهنگ ساختۀ عارف قزوینی، روحالله خالقی، علی نقی وزیری، محمود ذوفنون، اکبر محسنی، علی تجویدی، مرتضی محجوبی و دیگر آهنگسازان صاحبنام است که بعضی از آنها چون الهۀ ناز، می ناب، آه سحر، دیلمان، سرود ای ایران، حالا چرا و بوی جوی مولیان که همراه با مرضیه خوانده بود، از ماندگارترین ترانههای ایرانی محسوب میشوند. غلامحسین بنان از اولین همکاران برنامههای رادیویی گلهای جاویدان، گلهای رنگارنگ و برگ سبز که به ابتکار "داود پیرنیا" بنیان گذاشته شد، به شمار میآید.
سیما بینا او را معلم همۀ هنرمندان آواز ایرانی میداند: "من هم هیچوقت شانس این را که مستقیم در کلاس و محضر ایشان حضور داشته باشم، نداشتم، اما خودم بارها آوازهای ایشان را حفظ کردم و بر تحریرهایی که به صدایش میداد، تأمل کردم. بسیاری مواقع الگوی کار من با شاگردانم موسیقی آوازی استاد بنان بودهاست".
یحیی معتمد وزیری (نوذر)، از خوانندگان گلها، معتقد است: "هر خواننده در حنجرۀ خود جای بهخصوصی برای "خوشصدایی" دارد. مرحوم بنان این را بهخوبی میدانست و از آن حدود خارج نمیشد. هیچگاه فریاد نمیزد و بم میخواند و به همین علت صدایش حالت ناپسند نداشت". او میگوید بنان حق هر شعر را بیان میکرد و توان اجرای هر آهنگی را داشت. هنرمندان، بسیاری از تصنیفها و ترانههای او مانند "بهار دلنشین" را تکرار و تقلید کردهاند، اما بنان از همه "دلنشینتر" خوانده و به همین علت آثار او ماندگار است.
غلامحسین بنان در سال ۱۳۳۶ در یک سانحۀ رانندگی یک چشم خود را از دست داد و پس از آن همیشه با عینک دودی ظاهر میشد. محمود ذوفنون که از دوستان نزدیک بنان بوده و قطعات بسیاری را برای او ساخته، میگوید: "به یاد دارم این اتفاق تأثیر روحی زیادی در بنان داشت، اما هرگز بر روی هنرش اثر نگذاشت، چون او عاشق کارش بود".
غلامحسین بنان شاید جهان موسیقی خود را تا پایان عمرش، اسفندماه ۱۳۶۴، همانطور که خواست دید. او در بیست سال پایان عمر خود به سبب بیماری از خواندن دست کشید. گفته شده همسر او "پری بنان" به احترام او یکی از ساعتهای خانه را بر روی زمانی که بنان درگذشته، متوقف کردهاست. اما آن طور که امروز- صد سال بعد از تولد بنان- به نظر میرسد، عشق دوستداران موسیقی ایرانی به صدا و مکتب آوازی او هر گز متوقف نخواهد شد و مکتب آوازی بنان و همۀ تصنیفها و ترانههایش برای همیشه در رگهای زمان جاری است.
در گزارش تصویری این صفحه محمود ذوفنون، سیما بینا و مرضیه از غلامحسین بنان سخن میگویند.
با سپاس از یاری مژگان زریننقش، حسن زارع و رامین ذوفنون برای تهیۀ این گزارش.
با تشکر از دقت و توجه شما؛ اگر چه "استاد محمود ذوفنون" با نام "ذوالفنون" هم شناخته شده اند، نام خانوادگی ایشان "ذوفنون" است.
با احترام
بهار نوایی
ثبت است بر جریده عالم دوام ما
از اصفهان
جمشید