Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
بزرگ مرد جنگل
محمدتقی جکتاجی*

میرزا یونس، معروف به میرزا کوچک، فرزند میرزا بزرگ در سال ۱۲۵۷هجری خورشیدی در شهر رشت، محلۀ استادسرا، در خانواده‌ای متوسط چشم به جهان گشود. وی سنین اوّل عمر را در مدرسۀ حاجی حسن واقع در صالح آباد شهر رشت و مدرسۀ جامع به آموختن صرف و نحو و تحصیلات دینی گذرانید. چندی هم در مدرسۀ محمودیهٔ تهران به همین منظور اقامت گزید. با این سطح تعلیم می‌توانست یک امام جماعت یا یک مجتهد از کار درآید، امّا حوادث و انقلابات کشور مسیر افکارش را تغییر داد و او را به راهی دیگر کشاند.

بنا به روایات، او مردی خوش‌هیکل، قوی‌بنیه، زاغ‌چشم و دارای سیمایی متبسم و بازوانی ورزیده بود. طرفداران او می‌گویند از نظر اجتماعی مردی با ادب، متواضع، خوش‌برخورد، مؤمن به اصول اخلاقی، آدمی صریح‌اللهجه و طرفدار عدل و آزادی، حامی مظلومان و اهل ورزش بود و از مصرف مشروبات الکلی و دخانیات خودداری می‌کرد.

نهضت جنگل در بهار ۱۲۹۴خورشیدی به پایمردی میرزا کوچک جنگلی در جنگل‌های غرب رشت (منطقۀ فومنات) جرقه زد و در خزان ۱۳۰۰خورشیدی با مرگ وی به خاموشی گرایید.

هفت سال عمر نهضت، مشهون از فراز و فرود، شکست و پیروزی و رنج و سرمستی بود. تمام تلاش میرزا و گروه یاران جنگلی او مبارزه علیه استعمار و استثمار، حصول به آزادی و استقلال، رهایی از و ظلم و اعتلا و ترقی ایران و مردم آن بوده است:

مبارزه با بیگانگان اشغالگر روس و انگلیس، قیام علیه حکام نالایق و بیگانه‌پرست، تاراندن خائنان داخلی و رفع فساد دربار قاجار، برای رسیدن به یک زندگی بهتر و شرافتمندانه. آرزوهای بزرگی که دست‌یافتنی نشد و جز برههای کوتاه، تداوم نیافت و ماندگار نشد.

در طول هفت سالی که نهضت مقاوم و فعال بود، هر سال حوادث مهمی رخ داد که نظری اجمالی بر خلاصۀ آن، عمق عظمت و کارآیی نهضت و فراگیری آن را در سراسر شمال و تأثیرآن را بر تمامی کشور نشان‌ می‌دهد.

در سال ۱۲۹۷در جنگ‌های پراکنده‌ای که به صورت چریکی در دل جنگل‌های غرب گیلان (فومنات) رخ داد و نهضت هر بار پیروز شد. در یکی از همین جنگ‌ها مفاخرالملک، رییس نظمیۀ رشت و معاون حکمران کل گیلان کشته شد و این امر موجب شد تا شهرت و آوازۀ جنگلی‌ها در سراسر ایران پیچید و اهداف آن به اطلاع همگان برسد و باعث جذب نیروهای جوان به دور آن گردد.

در سال ۱۲۹۸بر اثر دسایس سیاسی و نفاق و نفوذ عناصر فرصت‌طلب به درون نهضت، تفرقه در میان رهبران جنگل افتاد وموجب شد تا در مقابل پیشرفت قوای قزاق شکست بخورند و در عمق جنگل‌های شرق گیلان عقب بنشینند. اما نهضت بار دیگر بعد از چند ماه تجدید قوا کرد و این بار قوی‌تر از گذشته وارد عمل شد.

طی سال ۱۲۹۷در جنگ‌های بزرگ و درگیری‌های پارتیزانی رودررو با روس‌ها و انگلیسی‌ها طرف شدند بخش‌هایی از خاک گیلان هدف بمباران‌هایی هوایی قرار گرفت. و بسیاری از جوانان شیدایی به خاک و خون غلطیدند.

در سال ۱۲۹۹درهنگام جنگ جهانی اول و بروز مرام‌ها و مکتب‌های جدید سیاسی و انقلاب کمونیستی تا ورود ارتش سرخ به انزلی نهضت تغییر موضع داد و نخستین جمهوری در ایران را اعلام داشت. اما خیلی زود سلایق داخلی رهبران به مناقشات بیرونی تبدیل شد و رهبر ملی‌گرای جنگل از سوی رهبران آن کنار گذاشته شد و میرزا به حالت قهر از دوستان خود به جنگل بازگشت. فاجعۀ مهاجرت مردم رشت دو بار در فاصله کوتاه ضربۀ عظیمی بر پیکر گیلان زد.

در سال ۱۳۰۰جنگ‌های قوای قزاق به سرکردگی رضاخان و رهبران جمهوری سرخ گیلان منجربه شکست جنگل شد. پس از شکست کامل جنگل و فرار و تسلیم یاران خود، میرزا نیز به سوی خلخال عزیمت کرد که در بوران آذرماه در کوه‌های نزدیک به خلخال بر اثر سرما از پای درآمد و هنوز خونی در بدن داشت که سر به تیغ هموطنی داد که خود برای رهایی او از قید ظلم و جور قیام کرده بود. سر بریدۀ میرزا را به نمایش عمومی گذاردند.

نهضت جنگل ادامۀ راه ناقص مشروطه بود که میرزا و نهضت او تا اعلام جمهوری و صدور آن و اجرای یک رشته عملیات و اقدامات انجام دادند. اما شرایط سیاسی بین‌المللی آن روز و توافقات قدرت‌های جهانی با هم آن را با شکست مواجه کرد و کار او را نافرجام گذاشت.



*محمدتقی جکتاجی، صاحب امتیاز و مدیر مسئول "ماهنامه گیله وا" در شهر رشت.

Flash برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد.


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
- MOE، 2012/08/11
be ehya’konandeye in majmooe mandegare tarikhi, khanoome sheida'ye aziz tabrik migam. Vaghean baese khoshhalie ma Iranias ke inchenin azizani ke say dar zende negadashtane eftekharate tarikh e iran darand ro be soorate porang mibinim! movafagh o moayad bashin. MK
- داود خراط، 2010/05/24
از همشهری گرامی اقای جکتاجی که این گزارش جذاب و موقر را تهیه کردند ممنونم . برای اطلاع همه اعلام می داریم که نهضت جنگل با همت میرزا کوچک خان سایر نقاط ایران را در مورد بی اثری حکومت قاجار را ثابت و ایجاد یگانگی و هم بستگی را لازم دانست . حکومت شوروی برای بوجوداوردن همبستگی با همسایه خود کمک های شایان نمود , لیکن میرزا کوچک خان که مرامش همواره ازادی خواهانه بود , به کمونیست رای نداد و سرخود را در این راه از دست بداد.
- رضا، 2010/02/20
با مازيار موافقم. ميرزا كوچك مردي صادق و وطن دوست بود. اما بينش سياسي او ژرف نبود
- یک کاربر، 2010/02/20
may i recieve more stories about mirza koochek khan in pdf format?
thank you
- مازیار، 2010/02/19
آیا اگر طرح جمهوری میرزا موفق شده بود و دولت مرکزی ایران او را سرکوب نمی کرد عملا گیلان از ایران جدا نشده بود؟ با نهایت احترام برای میرزا، سرکوب قیام جنگل توسط حکومت مرکزی را عملی درست می دانم.
- یک کاربر، 2010/02/17
Mirza vaghean noore cheshme Gilanihast. in ro be vozooh misheh
...dar roohe Gilanihaa ehsas kard
- یک کاربر، 2010/02/11
Mardavij is right. He may started his resistance with a liberal theme but eventually he wanted to introduce the RED ISLAMIC theme. Just one question comes to mind, how come you are putting ISLAM beside the Communism
- مسعود، 2010/02/09
سرکار خانم جدیکار! این آهنگ قدیمی و فلکلور گیلان به وسیله آقای میرزمانی تنظیم شده و موسیقی متن سریال هم ساخته ایشان است. خواننده اول این اهنگ آقای تورج زاهدی بود که تلفظ زبان گیلکی (رشتی ) را به درستی نمیدانست. با پیشنهاد من از آقای ناصر مسعودی تقاضا شدد و این آهنگ را به زیبایی اجرا کردند...
- Mansoureh Jedikar، 2010/02/05
چرا موزیک متن را اعلام نمی کنید مال کیست؟ شاید یکنفر مثل من بخواهد سی دی آن را تهیه کند. حالا آن هنرمند که آواز قشنگش رو گذاشتن روی این کار، نباید حساب بشه؟ اگه محضوراتی دارید لااقل ای میل بزنید که خواننده آهنگ کیست؟ این دومین بار است که این پیغام را گذاشتم. اگر برای مراجعه کننده به سایت اهمیتی قائل هستید، این حداقل کاریست که می توانید انجام دهید. موفق باشید.
___________

جديدآنلاين: کاربر گرامی، آهنگی که در اين گزارش استفاده شده، از سريال ميرزا کوچک خان، با آواز ناصر مسعودی است.
- یک کاربرali، 2010/02/04
In mard yek koumonist eslami bod, mesle hamanhayi ke sal 57 in bala ra bar Iran nazel kardand.
- Mardavij، 2010/02/04
زندگی میرزا کوچک خان نوعی تراژدی بود (از نوع تراژدی‌های یونانی). برای مقابله با سلطهٔ روس‌ها در گیلان نهضتش را شروع کرد. بعد که روسیهٔ تزاری برافتاد با بلشویک‌ها متحد شد. بعد با همان نیروهای کمونیست هم نتوانست بسازد (حکم قتل حیدر عمواوغلی را داد و حزب عدالت هم دیگر به او هیچ اعتمادی نداشت). آخرش هم در جنگ با نیروهای دولت مرکزی کشته شد. طنز تلخ ماجرا این است که او ابتدا با هدف مقابله با سلطهٔ خارجی کارش را شروع کرد، اما آخرش کارش به مقابله با دولت مرکزی و جدایی‌طلبی و درخواست حمایت از روسیهٔ شوروی کشید. از یک نظر شاید بتوان گفت جنگلی‌ها نمونهٔ خوشنام‌تر مجاهدین خلق بودند (آن‌ها هم با اهدافی باارزش کار خود را شروع کردند، اما آخر سر کارشان به فلاکت و فضاحت کشید).
- لیدا، 2010/02/03
آخی مدتها بود میدان شهرداری رشت را ندیده بودم.
از گزارش خوب شما خیلی ممنون.
- Sahar، 2010/02/02
khobe ke had aghal dar site shoma mishe az gilan chizi did.
- یک کاربر، 2010/02/02
شیمی دست درد نوکونه خیلی خب بو.
- یک کاربر، 2010/02/02
kheili jaleb bood,,mamnoon.
- یک کاربرMehrdad Gilani، 2010/02/02
ba dast marizad be shoma baraye gozareshe matine shoma wa doroode farawan be aghaye jektaji gilanshenas wa eftekhare ma gilaniha .
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.