آواز خوانى زنان در ملأ عام به صورت تک خوانى، در جمهورى اسلامى ايران غيرشرعى و در نتيجه غيرقانونى است. قانونى كه هيچگاه مكتوب نشده است.
در فضاى بستۀ موسيقى بعد از انقلاب، تنها پخش سرود و مارش هاى انقلابى مقدور بود و با ممنوعيت صداى زنان، خوانندگان زن به اجبار كنج عزلت گزيدند يا جلاى وطن كردند، تا اين كه در دور اول رياست جمهورى محمد خاتمى، فضا بازتر شد و به زنان اجازۀ خواندن در جمع هاى زنانه داده شد و در دور دوم، به لطف ايدۀ ابتكارى " هم خوانى"، خوانندگان زن توانستند اندكى از زخم هاى خود را التيام بخشند.
اگرچه عمدۀ تحولات موسيقى از آن زمان به بعد، در جهتى مثبت سير مى كرد، اما در دو سه سال اخير فشارهايى از سوى برخى از گروه هاى مخالف همخوانى زنان در كنسرت ها اعمال مى شود.
سال گذشته جمعى از نمايندگان مجلس شوراى اسلامى در يك تذكر كتبى به وزير ارشاد، خواستار جلوگيرى از همخوانى زنان شدند و آن را خلاف مقررات شرع اسلام دانستند. بدين ترتيب در يك توافق نانوشته، از حضور و همراهى بانوان همخوان در كنسرت هاى موسيقى جلوگيرى به عمل آمد و حدود يک سال است كه مركز موسيقى، رسما همخوانى زنان را ممنوع كرده است.
از بانوانى كه بعد از انقلاب همخوانى كردند يا در مجامع زنان كنسرت برگزار كردند مى توان از خانم ها پرى زنگنه، هوروش خليلى، پرى ملكى، شورانگيز ظهيرالدينى، هورشيد بيابانى، مريم ابراهيمى پور، نجمه تجدد و ... نام برد.
هوروش خليلى متولد سال ١٣٣٦ خورشيدى اهل شيراز است. گوش سپردن به نواى نى پدر در دوران كودكى، موجب شده او و خواهر و برادرش، هر يك به نحوى دستى در هنر داشته باشند. هوروش خليلى، دورۀ كارشناسى تربيت بدنى علوم ورزشى را در دانشگاه گذرانده و زمانى قهرمان ژيمناستيك بوده است.
تا ۸ سال قبل، آواز را به صورت تفننى در كنار حرفۀ اصلى اش كه تدريس ورزش در دانشگاه بود، ادامه مى داد اما اتفاقى ناخوشايند در زندگى اش او را از ادامۀ كار باز داشت.
تقريباً در همين زمان بود كه يكى از اساتيد موسيقى كه همسر همكارش بود، به طور اتفاقى صدايش را شنيد و او را تشويق كرد كه به صورت جدى پيگير خوانندگى اش باشد. با تشويق او بود كه هوروش خليلى از سال ١٣٦٥ به صورت روشمند آموختن آواز را آغاز كرد.
درک شعر و معانى حافظ را نزد فريدون مشيرى و سعدى را نزد اسماعيل صارمى آموخت. رديف آقاى دوامى را از آقاى ناصر پور، رديف آقايان شجريان و برومند را نزد آقاى مهدى فلاح و خانم مهرعلى فراگرفت. دكتر حسين عمومى، به او مكتب اصفهان و تلفيق شعر و موسيقى آموخت و مهدى كماليان كارهاى خانم روح انگيز را با هوروش خليلى تمرين كرد.
تا اوايل دهۀ ٧٠ كه موسيقى به صورت خزنده حركت مى كرد، جايى براى فعاليت او در جامعۀ هنرى كشور نبود، اما از زمان رياست جمهورى آقاى خاتمى، كه آواز خواندن زنان در جمع هاى زنانه آزاد و بعد از چند سالى هم همخوانى مجاز شد، او كنسرت هاى زيادى برپا كرده است.
هوروش خليلى در كنار خانم شورانگيز ظهيرالدينى، براى اولين بار همخوانى زنها را در اركستر ملى ايران اجرا كرده و از آن زمان به بعد بيش از ١٠ بار با اركستر ملى كنسرت داده و بيش از بيست كنسرت ديگر در داخل و خارج از كشور برگزار كرده است.
گزارش مصورى را که نازنين معتمدى و عليرضا واصفى در گفتگو با هوروش خليلى فراهم کرده اند در بالاى صفحه مى بينيد.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد
در کل، سپاس فراوان که در این افسردگی که ایرانیان داخل گرفتار آنند، کمی شادی برایشان به ارمغان می آورید.
کار آواز هوروش خلیلی دلنشین بود.
به امید آن روز....
راستی لینک سایتتان را از گویا پیدا کردم. می شود لینک سایت را من هم در سایت شخصی ام بگذارم؟
لینک این کار را برای خواهرم و دوستان دیگرم خواهم فرستاد. ممنون
kash mesho ma ham az forst estfat mekardem
محمدرضا برهانی کیا- 35 ساله از رشت