ایران سرزمین بزرگی است که گونههای جانوری آن از تنوع بالایی برخوردارند. به گفته "علی گلشن"، نویسنده و پژوهشگر حوزه محیط زیست، فقط در رده مهرهداران، گونههای شناسایی شده در ایران عبارتاند از ۱۹۴ پستاندار وحشی، ۵۰۲ گونه پرنده، ۱۱۲ گونه سوسمار، ۷۲ گونه مار، یک گونه تمساح، ۲۰ گونه دوزیست، ۱۰ گونه لاکپشت و ۱۷۴ گونه ماهی. این گونهها افزون بر نقشی که در اکوسیستم و چرخه طبیعی دارند، در طول تاریخ بر زندگی و فرهنگ مردمانِ ساکنِ ایران تأثیر چشمگیری داشتهاند؛ تأثیری که برخی نمودهای آن را میتوان در نمایشگاه موزه ملی ایران ملاحظه کرد.
نکته حائز اهمیت در این نمایشگاه، نمایش آثار تاریخی در یک بازه زمانی ۲۰۰ هزار ساله از عصر پارینه سنگی قدیم تا دوره قاجار است. کمتر موزهای را در ایران میتوان یافت که آثارش چنین محدوده زمانی وسیعی را شامل شود. حتا در جهان نیز شمار چنین موزههایی زیاد نیست.
آنچه از دوره تاریخی در نمایشگاه دیده میشود، شامل آثاری چون سنگ صابونهای جیرفت، مفرغهای لرستان، جامهای زرین مارلیک، جامها و ریتونهای هخامنشی، نمونههایی از بشقابهای سیمین ساسانی با نقش شکارگاه، و کاشیها و ظروف سفالین سدههای میانی اسلامی است. اینها آثاری ناشناخته نیستند اما به طور معمول جایشان در تالارهای نمایش موزه ملی خالی است و حالا فرصت کمیابی پیش آمده تا علاقمندان آنها را از نزدیک ببینند.
از همین دوره یعنی۲۵۰ تا ۲۰۰ هزار سال پیش، دوره پارینه سنگی قدیم به پایان رسید و با ورود انسان نئاندرتال به ایران و مناطق همجوار، دوره پارینه سنگی میانی آغاز شد. این دوران خود شامل چندین دوره کوتاه گرم و دورههای یخچالی طولانی و سرد است. در این دوره، معیشت انسان نئاندرتال ساکن فلات ایران بر شکار گزینشی علفخواران بزرگ جثه و میان جثه مانند اسب، گور، گاو وحشی، بزکوهی، میش وحشی و آهو استوار بود که بقایای آنها در مناطقی چون کرمانشاه، لرستان، فارس، ارومیه و اصفهان کشف شده است. از این دوره نیز آثار جالبی در نمایشگاه به نمایش درآمده که مهمترینشان مربوط به مجموعه غارها و پناهگاههای "قلعهبُزی" در شهرستان مبارکه اصفهان و در حوضه آبریز زاینده رود است.
نهایتا دوره پارینه سنگی جدید حدود ۴۰ هزار سال پیش آغاز شد و نزدیک به ۲۰ هزار سال پیش همزمان با اوج یخبندان به پایان رسید. در این دوره انسان نئاندرتال منقرض شد و انسانهای خردمند در ایران پراکنده شدند. سپس در فاصله ۲۰ تا ۱۸ هزار سال پیش و همزمان با پایان یخبندان شدید، دوره فراپارینه سنگی از راه رسید. طی این دوره و دوره بعدی که نوسنگی خوانده میشود، به تدریج شرایط زیستی در فلات ایران بهتر شد و ابزارها و شیوههای شکار پیشرفت شایانی کرد. از همه این دورهها آثار جالب توجهی در نمایشگاه دیده میشود.
ویدئوی این صفحه نگاهی دارد به برخی آثار موجود در نمایشگاه و نشانههایی از دویست هزار سال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین با توضیحاتی از دکتر فریدون بیگلری، مسؤول بخش پارینه سنگی موزه ملی و نیز دکتر کامیار عبدی، باستانشناس و پژوهشگر در موزه ملی ایران. همچنین در فایل صوتی صفحه میتوانید توضیحات دکتر مهناز گرجی، رییس موزه ملی درباره اهمیت برگزاری چنین نمایشگاهی را بشنوید.
گزارش خوبی بود از یک نمایشگاه خوبتر
سپاسگزاریم.
وقتي وارد اين نمايشگاه مي شويد به زبان ساده با جنبه هاي مختلف زندگي انواع گونه هاي جانوري با انسان پي مي بريد. تابلوهاي بازسازي شده زندگي بشر و در كنار آن يافته هاي بدست آمده از محوطه پارينه سنگي و يافته هاي ديگر باستاني ذهن پوياگر هر فردي را هدايت مي كند. حضور بالاي بازديدكنندگان بسيار اميد كننده بود. تنها پيشنهاد چاب بروشور و ديگر الگوهاي اطلاع رساني براي آشنايي كودكان با اين موضوع است. بسيار سپاس از برگزاري چنين نمايشگاه و اميد است كه ادامه يابد.
چرا با وجود چنین آثار بسیار قدیمی که نشان می دهد انسان های اولیه بیشتر از 200 هزار سال پیش در ایران وجود داشته اند، هنوز در کتب درسی و تاریخی قدیمیترین سکونت ها در حدود هفت هزار سال در ایران است؟ آیا وقت بازنگری تاریخ نگاری سنتی در ایران فرا نرسیده؟