"شروع عکاسی من با جزییات بود. اما بعد از سالها به این نتیجه رسیدم که میشود دنیا و فضای اطراف را "واید" دید و "واید" عکاسی کرد. زندگی را باید باز دید و نه خرده و ریز".
این حرفهای علی فراهانی عکاس جوانی است که این روزها تعدادی از عکسهایش را در نمایشگاهی در لندن با عنوان "سرت را بالا بگیر" به نمایش گذاشته است. موضوع عکسهای او در دو نقطه ایران، در دو محل کاملا متفاوت که از نظر او کمتر شناخته شدهاند، شکل گرفته است.
بخشی از عکسها جلوه زیبای کوههایی سنگی را که دهها هزار سال پیش طی حوادثی طبیعی در بیابانهای چاه بهار بلوچستان بوجود آمدهاند برای بازدیدکننده به نمایش میگذارد. تعدادی دیگر، بازتاب تصاویری خاص از قلعهای مخروبه در اطراف نائین است. یکی را طبیعت برای به شگفت در آوردن انسان ساخته و پرداخته است، دیگری به دست انسان دوره ساسانی ساخته شده تا امروز ما مهارتهای آن انسان و سلیقه هنری و معماری او را تحسین کنیم.
طبق گزارشهای علمی منطقه چاه بهار زمانی کف دریا بوده و در اثر فرسایش خاک توسط آب، ترکیبات شیمیائی موجود در آن رسوبات دریایی تپههایی پنج تا صد متر مرتفع، که به بلور میماند ایجاد کرده. این رشته کوه شگفتانگیز از نوع رسوبی است و تصویری خیالانگیز دارد که به گفته محققان در زمانهای بسیار دور در زیر خروارها خاک مدفون بوده و بر اثر تغییرات جوی و بارانهای موسمی و گذر زمان بیرون آمده است. این مناظر سنگی که امروزه به "کوههای مریخی" معروفند، چندی پیش "خوراک" لنز دوربین علی فراهانی شدهاند و امروز برای علاقهمندان به دیواری در گوشهای از لندن نصب شدهاند.
موضوع دیگر عکسهای این نمایشگاه که در کنار کوههای مریخی دیده میشوند، قلعهای است قدیمی و مخروبه در اطراف نائین که گفته میشود از بناهای دوره ساسانی و نمونه یک دژ دفاعی منطقه کویری است. این قلعه که "قلعه بیاضه" نامیده میشود، ظاهرا تا بعد از رواج اسلام در ایران مورد استفاده بوده و حتا گفته میشود که حسن صباح با یارانش در آن میزیستهاند. اگرچه امروز بخش بزرگی از این قلعه مخروبه است ولی مشخصههای معماری آن هنوز هم منحصر به فرد است، تا جایی که از دریچه دوربین عکاس نشان داده میشود.
علی فراهانی با برگزاری این نمایشگاه خوشحال است که بعد از نه سال عکاسی توانسته فضای ذهنیاش را به نمایش بگذارد. میگوید او عکاس لحظههاست و در ثبت لحظهها "هیچگاه شرایط خاصی را برای خودش و یا بیننده بوجود نمیآورد".
به باور او "آدمها یا باید خیلی بالا را ببینند یا خیلی پایین را". شاید برای همین است که بسیاری از عکسهایش را در حالت خوابیده و رو به آسمان یا از روی بلندی و با نگاه به پایین گرفته است. برای انتقال این حس برای نمایش عکسهایش در این نمایشگاه از تکنیک چیدمان استفاده کرده است. او با نصب برخی از عکسهایش بر سقف نمایشگاه سعی کرده به بینندگان آثارش، موقعیت عکسبرداری خودش را نشان دهد. با این وجود عکسهایش را در فضای سادهای به نمایش گذاشته است و معتقد است عکس موفق عکسی است که بیننده با دیدنش خود را در شرایط و موقعیت عکاس قرار دهد و زاویه دوربین او را تشخیص دهد.
موضوع عکسهای فراهانی به گفته خودش معمولا طبیعت، بناهای تاریخی و هر چیز که او را تحت تاثیر قرار میدهد، هستند. "اما تاکنون هیچ موجود زندهای او را تحت تاثیر قرار نداده است". به همین علت در مجموعه عکسهایش هم هیچ موجود زندهای دیده نمیشود. دوربین او ترسیمکننده مجموعه به هم پیوسته از عناصری است که هیچیک نسبت به دیگری برتری ندارند و لنز واید دوربینش هیچکدام از این عناصر را برجسته نمیکند.
او قصد دارد مجموعۀ بعدی عکسهایش که عکسهایی از درختهای مختلف در زمانهای مختلف هستند در زیر یک درخت تنومند برگزار کند تا یک بار دیگر به بینندگان را در شرایط عکاسیاش قرار دهد.
در گزارش تصویری این صفحه علی فراهانی درباره عکسهای نمایشگاهش میگوید.