در استان اصفهان، در شمال شهرستان آران و بیدگل، کویر مرنجاب با وسعت ۱۹۰۰ کیلومتر مربع و ارتفاع ۸۵۰ متر از سطح دریا، در همسایگی دریاچههای نمک آران و بیدگل، حوض سلطان و پارک ملی کویر، پذیرای چشمهای تشنه مسافران است. مسافرانی که برای دیدن افق و انحنای زیبای آخرین مرز زمین، بی مزاحمت هیچ سازهای و در پی گم شدن در سکوت و در ژرفای بیکرانگی و لمس سپردن چشم سر و دل، قدم در این دریای بیکران میگذارند.
و مرنجاب، نامی است که از پس سختی و مشقت کندن چاههای متعدد در این زمینهای ماسهای برای استفاده از قنات آب شیرین به طول ۲۵۰۰ متر، به روایتی از سه کلمه مرد، رنج، آب میآید.
مسافران کویری از کنار گیاهان مقاوم کویر(۱)، همچون شورپسند و درختهای گز و تاق و بوتههای شورزی قیچ و خارشتر که در گفتگوی دائمی با بادهای ملایم و گاه تند و خشن کویر هستند، میگذرند. از ریگزارها و تپههای شنی در حرکت با باد، که گاه ارتفاعشان به ۲۰ تا ۵۰ متر میرسد، از شیبهای تند با سختی و زحمت بالا میروند تا در بالاترین خط الراسهای این تپهها که هر لحظه شکلی تازه به خود میگیرند، افق را نظاره کنند.
و افق که از یک سو دریایی از صف بیپایان تپه ماهورهای رقصان در باد (۲)، که گویی موجهای بلندِ دریایی طوفانی است، و از سوی دیگر دریایی آرام تا دوردستها سفید و درخشان است، گویی همانند موجهای کوچک و یک دست پشت سر هم تا انتهای دنیا ایستادهاند و تو را به سوی خود میخوانند.
کاروانسرای مرنجاب
دریاچه نمک با وسعتی بیش از ۲۴۰۰ کیلومتر مربع، که بقایای دریاچه آب شوری همچون دریاچه ارومیه است، به مرور زمان با ازدیاد درجه حرارت و افزایش سطح تبخیر، بخار شده و بلورهای نمک در آن به جای مانده است. و این چند ضلعیهای نمکی شبیه بخش کوچکی از کندوی عسلی به اندازه کره زمین، از خاک رس آمیخته با بلورهای نمک، کرت بندیهای زیبایی را به وجود آوردهاند.
و در میان این دریای تا بیکران سپید، جزیرهای سر از نمکزار بیرون آورده، معروف به "جزیره سرگردانی" (۳)، که با ارتفاع ۸۰۸ متر از سطح دریا همچون قلهایست در انتظار صعود در سکوت کویر. از دور که بدان مینگری، محو شدن دو انتهای جزیره به علت پدیده سراب و انعکاس نور و در نتیجه آن خطای دید، برایت تداعیکننده کشتی سرگردانی است. در حرکت در این دریای سپید و مواج نمک (۴) سنگهای متخلخل آتشفشانی٬ و فقدان هرگونه پوشش گیاهی در این جزیره٬ بافت زیستی متفاوتی با دیگر مناطق کویری ایجاد کرده است و ایستادن در بلندترین نقطه این تپه، احاطه شدن از چهار سو در دریای نمک و تماشای شکوه غروب خورشید در افق تمام آن چیزی است که بخاطرش مسیر طولانی کاروانسرا تا جزیره را میپیمایی و از زمینهای باتلاقی مرطوب اطراف جزیره میگذری تا این همه را در بلندترین نقطه به تماشا نشینی.
و در بازگشت در تاریکی شب، ترس از گمشدن در بینهایت کویر و سیاهی و تاریکی است که تو را در برمیگیرد. و در این میان از همه عجیبتر عبور از سکوت است که تجربهاش این چنین خالص، که این روزها در شلوغیهای بیپایان فراموش شده است، تازه، ترسناک و لذتبخش است.
و به ناگاه غرق در وهم این سکوت، اگر لحظهای سر از تاریکی برگیری، مبهوت زیبایی دریایی دیگر میشوی، این بار دریایی به سیاهی شب، و در این سیاهی مبهوت نقطههای نورانی که بنابر قوانین نجوم قرنها پیش میزیستهاند و ما امروز میبینیمشان برجای میمانی. ستارههایی که قرنها پیش مردهاند و خاموش شدهاند، چه وهمانگیز است دیدن نور آنها اینچنین زیبا پس از پیمودن مسیری طولانی به قدمت قرنهای تاریخ.
کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرای مرنجاب
در حاشیه جنوبی دریاچه، کاروانسرای مرنجاب قرار دارد که در سال ۱۰۱۲ قمری توسط شاه عباس در مسیر راه ابریشم ساخته شده است. این کاروانسرا در ارتفاع ۸۱۰ متری از سطح دریای آزاد، در حاشیه جنوبی دریاچه قم، قرار دارد و در گذشته کاروانها برای سفر به خراسان، اصفهان، ری و بالعکس از این مسیر میگذشتند و از آب قنات نزدیک این قلعه سیراب میشدند.
کاروانسرای مرنجاب یکی از مهمترین رصدگاههای ایران است که عاشقان آسمان را از نقاط مختلف کشور به سوی خود جلب میکند. گروههای نجومی در بام کاروانسرا مستقر میشوند و تلسکوپها و دوربینهای دوچشمیشان را به سوی آسمان نشانه میروند تا بتوانند زیبائیهای آسمان را در سکوتی زیبا رصد کنند. دمای هوای منطقه در نیمه دوم سال به صفر درجه و به ندرت به یکی، دو درجه زیر صفر هم میرسد.
نزدیک بودن این منطقه به شهرستان آران و بیدگل، کاروانسرای مرنجاب و قنات آب شیرین حوالی قلعه، تپههای شنی، تپه ماهورها، کویر نمک و طلوع و غروب زیبای خورشید در افق باز کویر به همراه آسمان پُر ستاره، چند سالی است که هر آخر هفته میزبان تورهای گردشگری، گروههای کوهنوردی و طبیعتگردی دانشجویی و علاقهمندان به محیط زیست شده است. مردمانی که به شوق لختی در سکوت بیکران کویر گم شدن، قدم به منطقه میگذارند برای تجربه کوتاه آرامش و رهایی و چه خوب است این همه برای چند ساعتی گریز از زندگی شلوغ و پرسرعت شهری. اما عدم توجه و آموزش مناسب، بیاهمیتی به حفظ و پاکیزگی منطقه و برخوردهای نامناسب و بیاحترامی به سنت و عقاید مردم محلی مشکلساز میشود و مانعی خواهد بود بر سر راه گسترش و پیشبرد ابعاد مختلف طبیعتگردی در کشورمان. و نتیجه اینکه دسترسی به این منطقه کویری، مدتی است، به دلایل و بهانههای مختلف برای گردشگران محدود شده است.
نمایش تصویری این صفحه تجربهای است زیبا از تنفس در سکوت کویری و بیکرانگی آن.
پی نوشت:
منابع:
- عبور از صحاری ایران نوشته آلفونس گابریل (جهانگرد اتریشی)، ترجمه فرامرز نجد سمیعی، ۱۳۷۱
- کویرهای ایران، نوشته سون هدین، ترجمه دکتر پرویز رجبی، ۱۳۸۱
- همراه باد در دل تنهایی کویر، یادداشتهای تصویری کارگردان. منوچهر طیاب. ۱۳۸۱
- وب سایت کویرها و بیابانهای ایران
____________
جدیدآنلاین: سه قطعه موسیقی این نمایش تصویری ساخته پیمان یزدانیان از سی دی "برداشت" است.
_____________
جدیدآنلاین. با تشکر از پیام شما. نمایش تصویری کویر مرنجاب را در همین صفحه می توانید ببینید.
گزارش بسیار زیبایی بود. توضیحاتتون عالی بود.
البته از اونم بهتر، گزارش تصویری بود، بی نظیر بود.