خانه استاد ابوالحسن صبا در خیابان ظهیرالاسلام تهران که از زمان پدر او ابوالقاسم کمالالسلطنه مکان رفت و آمد هنرمندان بوده، نزدیک به چهل سال است که به موزه تبدیل شده و آثار هنری، ابزار کار و وسایل شخصی ابوالحسن صبا را در معرض دید عموم قرار داده است. این موزه در آبان ماه ۱۳۵۳ به همت همسر صبا، خانم منتخب اسفندیاری، و با حضور هنرمند صاحب نام علی اکبرخان شهنازی افتتاح شده است.
ابوالحسن صبا در خاندان کمالالسلطنه که خانوادهای آشنا به موسیقی و دوستدار آن بود به دنیا آمد و پس از عمر کوتاه ۵۵ سالهاش در گورستان ظهیرالدوله بین هنرمندان دیگر رخ در خاک کشید. اما در فاصله بین خانه پدری تا آرامگاه ابدی چنان تاثیر ژرفی بر موسیقی ایرانی گذارد که تا به امروز همچنان به دست شاگردان و شاگردان شاگردانش در حال تکامل و پویایی است. تنها از نام گروهی از شاگردان او مانند حسین تهرانی، حسن کسایی، داریوش صفوت، فرامرز پایور، غلامحسین بنان، علی تجویدی، همایون خرم، اسدالله ملک، رحمتالله بدیعی، ابراهیم قنبریمهر، مهدی خالدی، فرهاد فخرالدینی و... تاثیر او بر موسیقی معاصر ایرانی آشکار است.
شخصیت موسیقایی این نوازنده برجسته و آهنگساز نوآور که بیشک یکی از نوابغ موسیقی ایران است، درست زمانی شکل گرفت که ایران بین سنت و تجدد دست و پا میزد و درد زایش نو از کهنه را تحمل میکرد. صبا که در نواختن ابزار گوناگون موسیقی ایرانی و اروپایی تبحر داشت نه هیچگاه چهارچوب موسیقی سنتی را ترک کرد و نه از موسیقی و سازهای اروپایی حذر کرد. نواختن سازهای گوناگون برای او به آسانی نوشتن با قلمهای مختلف بود. میگویند اگر ناآشناترین و پیچیدهترین سازهای دنیا را به او میدادند، او بزودی در نواختن آن مهارت مییافت. صبا سالها هم در مدارس موسیقی آن زمان و هم به صورت خصوصی موسیقی تدریس میکرد و یکی از اولین آموزگاران موسیقی است که جزوههای آموزشی برای سازهایی مانند ویولن، سه تار، سنتور تدوین کرد و ویلون را به خدمت موسیقی ایران درآورد. او تا پایان عمر در خانه پدریش که هم اکنون محل موزه صبا است زندگی کرد و آموزش داد.
موزه علاوه بر وسایل شخصی، نتها و دست نوشتهها، محل نگهداری سازهای ابوالحسن صبا است. این سازها دو دستهاند. یک دسته سازهایی که از طرف خاندان و همچنین پدرش کمالالسلطنه به او رسیده و دسته دیگر سازهایی است که صبا شخصا تهیه کرده است.
مجموعه اول چهار ساز منحصر به فرد از نظر ساخت است: یک کمانچه که متعلق به دوره قاجار است و با خم کردن استخوان و عاج ساخته شده و با صدف و تزئینات دیگر جلوه هنری یافته است و هنوز قابلیت نوازندگی دارد.
ساز دیگر این مجموعه یک سهتار پوستی با کاسهای به شکل کدو است. در گذشته سهتار را با کدوی تلخ یا کدوی قلیانی که استفاده خوراکی ندارد میساختند. این هنر تا دوره قاجار رواج داشت ولی امروز فراموش شده است. شکل این ساز مثل کدو قلیانی است که روی کاسه بزرگ آن پوست کشیده شده و روی کاسه کوچک آن صفحه چوب است.
یک دف و یک تنبک نیز به این مجموعه نفیس تعلق دارد که تاریخ ساخت آن ۱۳۱۹ قمری است و بر اساس نوشته روی آن به سفارش کمالالسطنه و توسط محمد کاظم شیرازی ساخته شده است.
دسته دوم سازها، مجموعهای است که در زمان حیات صبا و توسط خود او تهیه شده است: یک ویلون که در کلاسهای درس از آن استفاده میشده و همچنین ویلون دیگری که با مینیاتور استاد حسین بهزاد تزیین شده و گفته شده ساز مورد علاقه ابوالحسن صبا بوده و در اغلب ضبطها از آن استفاده میکرده است. یک ساز سنتور که ساخته استاد معروف آن زمان مارکار است که از این جهت دارای ارزشی ویژه میباشد، یک ویلون ساخت ابراهیم قنبریمهر و دو نی با تزئینات سوختهکاری و یک تار نیز این مجموعه را شامل میشود.
ابوالحسن صبا که نام خانوادگی خود را از نام جد پدری خود محمودخان صبا هنرمند عصر ناصری گرفته در همان سالهای جوانی در مدرسه کمالالملک نقاشی آموخت. امروز بعضی از نقاشیهای او نیز در کنار آثار موسیقاییاش در موزه به نمایش گذاشته شده است. علاوه بر نقاشی و موسیقی، ابوالحسن صبا با رشتههای دیگری مثل نجاری، ریختهگری، خاتم و معرقکاری هم آشنایی داشت و از آنها برای ساختن آلات موسیقی بهره میگرفت.
در کنار آثار موسیقایی مربوط به ابوالحسن صبا، بخشی از طراحیهای هنری همسر او منتخب اسفندیاری نیز به جذابیت این آثارخانه افزوده است. خانم اسفندیاری، دختر عموی نیما یوشیج، از اولین طراحان خیاطی و مد زنانه و اولین نویسنده کتابهای راهنمای خیاطی در ایران است. او با استفاده از عروسکهایی با پوشش لباس مناطق مختلف ایران، یک مجموعه مردمشناسی که گفته شده اولین و کاملترین مجموعه مردم شناسی ایران است به موزه صبا هدیه کرده است. خانم اسفندیاری در سال ۱۳۸۰ در یک سانحه رانندگی درگذشت.
بنای موزه که بیش از صد سال قدمت دارد از خشتهای مربع شکل با ملات کاهگل ساخته شده است. از ۲۳۰ مترمربع زمین آن، شصت مترمربع حیاط است. این موزه بعد از یک دوره تعطیلی در سال ۱۳۸۵ مرمت و بازگشایی شد. موزه صبا را میتوان اولین موزه در ارتباط با یک شخصیت موسیقی در ایران دانست.
در گزارش تصویری این صفحه که با همکاری شوکا صحرایی تهیه شده است "حمیدرضا شبابی" سرپرست موزه صبا قسمتهای مختلف موزه را به ما معرفی میکند.