۰۶ ژانویه ۲۰۱۲ - ۱۶ دی ۱۳۹۰
صدیقه محمودی
محمدعلی هاشمزهی به خاطر فیلمهای مستند اجتماعی و قومیاش که به سوی سینمای مردمنگاری گرایش دارند، شناخته شدهاست؛ فیلمهایی که هر یک بهتنهایی قسمتی از فرهنگ و زندگی مردم این استان پهناور اما مهجور را نشان میدهد.
هاشمزهی در فیلمهایش به دنبال نشان دادن زندگی اجتماعی و حیات فکری و فرهنگ مردم خویش است، هر چند در این راه او به بررسی سیر تاریخی و مناسبات طبیعی و اجتماعی میپردازد که این تعریف رو به سوی سینمای مردمشناختی دارد.
هاشمزهی در سال ۱۳۵۹ در شهر زاهدان به دنیا آمد و فیلمسازی را از کلاسهای انجمن سینمای جوان سیستان و بلوچستان آغاز کرد. او چند سالی است که به تهران مهاجرت کرده، اما همچنان به ساخت فیلمهای مستند از استانش میپردازد. او از جمله فیلمسازانی است که محیط اطراف و مردم را حس و درک میکند و باور مردم را باور میکند. بی آنکه به قضاوت و تحقیر فرهنگی بپردازد، با دوربین جستجوگرش تنها به ثبت و ضبط و مشاهدۀ جامعۀ اطرافش برای شناخت واقعههای اجتماعی میپردازد، و تنها هدفش به ثبت رساندن اسناد تصویری در جنوب شرقیترین استان ایران است.
هاشمزهی نیز مانند بسیاری دیگر، سینما را هنر هفتم و زبان گویای تصویر و صدا و تلفیقی از همه هنرهای خلاقانه که در زندگی انسان وجود دارد، میداند. در نگاه و اندیشه او فیلم مستند، یعنی پرداخت به واقعیتهای موجود و کشف حقیقت از دل واقعیتها. او نشان دادن زیباییهای هر قوم را هم در درک خودش از فیلم مستند گنجاندهاست. پرداختن به سنتها و نگاهی انسانشناسانه به فرهنگ و هنر و آداب و رسوم یک قوم، آن هم قومی اصیل و بکر که کمتر رسانهای شده و به مسائل مربوط به آن اندک پرداخته شدهاست، خود جذابیتهایی دارد و مخاطبان و داوران را مجذوب خود میکند.
نگاه صادقانۀ هاشمزهی در ساختار فیلمهایش باعث شده تا جدا از این که توجه منتقدان این عرصه و مخاطبان خاص را به خود جلب نماید، با استفاده از عنصر پررنگ مردمشناسی و فرهنگ، مخاطبان عام را نیز جذب ساختههای خود کند.
وی با فیلم "اسکو" در جشنوارۀ بینالمللی فیلمهای مستند آمستردام (ایدفا) شرکت کرد. فیلم مستند اسکو به ارتباط صمیمانۀ ساربانی بلوچ با یکی از شترهایش به نام اسکو میپردازد. در این فیلم سازنده نگاه متفاوتی به زندگی این مرد و شترش دارد که رگههایی از اصالت فرهنگ بلوچ را به همراه دارد. چرا که پرداختن به این نوع زندگی که شخصیت اصلی آن میکوشد از منابع موجود در طبیعت استفادۀ بهینه کند و حتا خورد و خوراک شخصیت اصلی فیلم نیز از شیر شتر و یا تغذیۀ طبیعی محیط پیرامون آن است، به جذابیتهای فیلم کمک شایانی کردهاست.
نگاه عمیق فیلمساز به مقولۀ مهم انسانشناسی و فرهنگ و بهره جستن از رسومات خاص آن منطقه است که فیلمساز سعی کرده به شکلی صحیح به آن بپردازد و از ابداعات ساخته و پرداختۀ ذهن خود دوری جوید و واقعیتها را به روشی جذاب به نمایش بگذارد. فیلم آسکو در چندین جشنواره بینالمللی نمایش داده شده و از آن تقدیر شده است.
هاشمزهی با ۱۰ سال سابقه تاکنون ۱۳ فیلم مستند را کارگردانی کردهاست. در گزارش مصور این صفحه سراغ او را میگیریم.
به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید
ارسال مطلب