۱۵ دسامبر ۲۰۱۱ - ۲۴ آذر ۱۳۹۰
"تلفنساخت" اصطلاح نامأنوسی است، اما شاید از این به بعد تلفنساخت یا همراهساخت تداول پیدا کند؛ بهویژه در مورد فیلمهایی که با استفاده از دوربین تلفن همراه تهیه میشوند. روز ۱۶ دسامبر در شهر لس آنجلس نخستین فیلم هنری ساختهشده با دوربین تلفن هوشمند "نوکیا اِن هشت" روی پرده میرود. مبتکر این طرح هومن خلیلی، فیلمساز ایرانیتبار آمریکاست و "پتریک ژیل"، کارگردان آمریکایی، در ساختن فیلم "زیتون" با او همکاری کردهاست.
"زیتون" داستان دختربچهای دهساله است که در زندگی سه تن حضور مییابد و بدون این که سخنی به زبان آورد، زندگی یک پیرزن بدخلق، یک مرد فربه و یک مهاجر را که میکوشد خودش را با زندگی در آمریکا وفق دهد، دگرگون میکند. خلیلی میگوید که داستان فیلم با الهام از پویانمایی یا انیمیشن "سهقلوهای بـِـلـِـویل" (۲۰۰۳) نوشته شده که بیکلام پیامش را ابلاغ میکند.
چرخۀ تبلیغ فیلم "زیتون" را عمدتاً نام "جینا رولاندز"، بازیگر نقش پیرزن بدخلق، میگرداند. این هنرپیشۀ بنام ِ هشتاد و یکساله دو بار به دریافت اسکار نامزد شده و برندۀ جایزۀ کرۀ طلایی برای بهترین بازیگر زن در سال ۱۹۷۴ است. خلیلی دربارۀ چهگونگی جلب جینا رولاندز به این طرح به خبرگزاریها گفتهاست:
"ما فیلمنامه را برایش فرستادیم و او به من گفت: "در طول هفته من شش فیلمنامه میخوانم و در طول سال شاید یکی از آنها را بپذیرم و نقشی اجرا کنم. این فیلمنامه بسیار خوب است، ولی شما باید من را متقاعد کنید که در این فیلم بازی کنم". من همانجا نشستم و طی یک ساعتونیم هرچه در دل داشتم، به او گفتم. او پیشنهاد من را پذیرفت، اما نه به خاطر پولش. او روح وارسته دارد و خوشش آمد که این نخستین فیلم تلفنساخت است".
فیلم زیتون از آن لحاظ هم حائز اهمیت است که سازندگان آن مستقلند و هزینۀ ساختش را هیچ استودیوی غولآسای آمریکایی نپرداختهاست. در آغاز هومن خلیلی طرحش را با شرکت "نوکیا" در میان گذاشت، با این پندار که شاید جنبۀ تبلیغاتی فیلم که بیگمان به سود نوکیاست، این شرکت فنلاندی را به پرداخت هزینۀ فیلم متقاعد کند. در پاسخ، یک دستگاه "نوکیا اِن هشت" دریافت کرد و بس. و دیگر، پیامهایش بیپاسخ ماند. سرانجام "کریس کـِـلی"، از مقامات مسئول پیشین فیسبوک، به دادش رسید و حدود ۵۰۰ هزار دلار به این طرح اختصاص داد. فیلم زیتون با همین مبلغ ساخته شد و در میان فیلمهایی که چشم به جایزۀ اسکار ۲۰۱۲ دوختهاند، از جملۀ کمهزینهترینهاست. بازی "راندی زوکِربـِرگ"، مدیر پیشین بازاریابی تارنمای فیسبوک و خواهر بنیانگذار این شبکۀ اجتماعی، در این فیلم پیوند میان فیلم زیتون و فیسبوک را محکمتر میکند. خود "کریس کلی" هم در این فیلم نقش "مدیر بانک" را بازی میکند که با نقش او در ساختن این فیلم همخوان است.
بزرگترین کامگاریای که هومن خلیلی تا کنون در عرصۀ فیلمسازی داشته، تهیۀ یک آگهی برای برانگیختن مردم آمریکا به رفتن پای صندوقهای رأی اتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۸ بوده. این ویدئو در تارنمای یوتیوب بیش از پنج میلیون بازدید داشتهاست. اما در سَن فرانسیسکو هومن خلیلی را بیشتر به عنوان گردانندۀ برنامۀ بامدادی "سارا و وینی" میشناسند که معمولاً با چهرههای سرشناسی چون استینگ، جان تراوولتا، تام هنکس، لئوناردو دیکاپریو، جولیان مور، اِد هریس، جورج لوکاس و دیگران همنشین و همصحبت میشود. "زیتون" نخستین کار هومن خلیلی به عنوان کارگردان یک فیلم هنری بلند است.
فیلم زیتون که به شیوهای غیرمتعارف ساخته شده، میخواهد به همین شیوه هم به صدها سینمای آمریکا راه یابد. چون هیچ استودیوی مهمی پشت این طرح نیست، سازندگان فیلم تصمیم گرفتهاند از طریق تارنمای سرمایهگذاری یا تمویل "کیک استارتـِر" هزینۀ توزیع فیلم برای سینماهای آمریکا را فراهم کنند. آنها به جمعاوری سیصد هزار دلار چشم امید دوختهاند، اما تا بامداد پنجشنبه، ۱۵ دسامبر، تنها ۱۲ درصد آن خواسته برآورده شده بود و گمان نمیرود که از این راه مبلغ مطلوب حاصل شود. چون سیاست "کیک استارتر" به گونهای است که اگر صد درصد سرمایه لازم در مدتی معین حاصل نشود، به متقاضی یک قِران هم پرداخت نخواهد شد. خلیلی گفتهاست که چشم امیدش به معجزه است. اما ظاهراً معجزه فقط شامل حال تهیۀ فیلم شده، نه تهیۀ هزینۀ توزیع و نمایش آن در سینماهای متعدد.
در گزارش مصور این صفحه که از تصاویر پنج دقیقۀ نخست فیلم و ویدئوی نحوۀ تهیۀ فیلم ساخته شده، چگونگی اجرای این طرح خارقالعاده را خواهید دید. آهنگ "دوستان پنداری" بـِن لیر که از عناصر فیلم "زیتون" است، این گزارش را همراهی میکند.
به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید
ارسال مطلب