Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
ورسک، پلی که کوه شد
منوچهر دین‌پرست

"چشم و چراغ مازندران، پل وِرِسک". این جمله‌ای بود که پیرمرد با افتخار از آن یاد می‌کرد. پلی که روزگاری، چرچیل، نخست‌وزیر وقت بریتانیا، نیز از آن با عنوان "پل پیروزی" یاد کرده بود. گویی برای هر دو طرف، ساخت این پل، پیروزی فراموش نشدنی است.
 
اگرچه ابوذر عباسی، کارگر راه آهن ورسک، اکنون بسیار فرتوت و نحیف است و به سختی از دورانی می‌گفت که پل ورسک ساخته شد، اما این پل را مظهر تعهد انسانی می‌دانست که واقعاً به فکر انسان بودن است. او از این که در کشور ساختمان‌هایی ساخته می‌شوند و به‌راحتی فرو می‌ریزند با ننگ یاد می‌کرد و می‌گفت: "اگر رضاشاه الآن زنده بود، مهندس‌های این ساختمان‌ها را کنار دیوار می‌گذاشت و سر تا پایشان را بتون می‌گرفت".
 
آقای عباسی از دورانی گفت که پل از ملات سیمان و شن شسته شده و آجر ساخته شد و در ساختمان آن از آرماتور استفاده نشده‌است. پل ورسک که اکنون از ساخت آن بیش از هفتاد سال می‌گذرد و تضمینی که مهندس سازنده پل، والتر اینگلر، داده بود و خم به ابرو نیاورده، حیرت هر مسافری که جاده سوادکوه را می‌رود، بر می‌انگیزد.
 
پل ورسک از بزرگ‌ترین پل‌های راه آهن سراسری ایران است. نام این پل و روستا و ایستگاه راه‌ آهن نزدیک آن از نام مهندس سازنده‌اش گرفته شده‌است.
 
ورسک از شاهکارهای شرکت مهندسی دانمارکی "کامپ‌ساکس" Kampsax است که توسط مهندسان آلمانی و اتریشی با تضمین ۷۰ ساله احداث شده‌است. در ساخت این پل از هیچ سازۀ فلزی استفاده نشده‌است. طول پل ۱۱۰ متر و طول قوس زیر آن ۶۶ متر است و در زمان جنگ جهانی دوم  به "پل پیروزی" معروف بود. حجم پل ورسک که دارای ۶۶ متر دهانۀ قوسی و ۱۱۰متر ارتفاع از ته دره است، جمعاً ۴۵۰۰ متر مکعب است.
 
امروز پل ورسک علاوه بر اهمیت ویژه در صنعت حمل ونقل، از جاذبه‌های سیاحتی کشور نیز محسوب می‌شود. در سال ۱۳۲۰ که نیروهای متفقین در زمان جنگ جهانی دوم وارد ایران شدند، یکی از دلایل پیروزی خود را در این جنگ وجود راه آهن سراسری ایران عنوان کردند.
 
هزینۀ ساخت آن در آن زمان، بالغ بر دو میلیون و۶۰۰ هزار تومان بوده‌است.
 
برای ساخت این پل عظیم چند طرح مبتنی بر استفاده از مصالح بنایی که بیشتر مقرون‌ به‌صرفه بوده، به تصویب رسید. اینک، پل ورسک در شمار مهم‌ترین آثار فنی مهندسی راه آهن شمال ایران محسوب می‌شود و با شمارۀ ۱۵۴۳ به ثبت ملی رسیده‌است.
 
این اطلاعات در مورد پل ورسک شاید بسیار کلی و حتا معمولی به نظر می‌رسد. اما دو نکته بسیار جذاب است. یکی اینکه بر ساخت این پل شخص رضاشاه نظارت داشت؛ به طوری که در زمان ساخت این پل به آن سر می‌زد و از روند احداث آن مطلع می‌شد. حتا در زمان افتتاح این پل نیز، رضاشاه شخصاً به سوادکوه، همان زادگاه خویش، آمد و به دستور او مهندس اتریشی، یعنی والتر اینگلر نیز موظف شد تا در هنگام عبور اولین قطار از روی پل، زیر پل قرار بگیرد تا در صورت تخریب این پل اولین شخص کشته‌شده از این حادثه خود او باشد. مهندس اتریشی نیز به همراه خانواده‌اش با اطمینان زیر پل رفت و قطار چند بار از روی پل گذشت، اما پل همچنان استوار ماند.
 
نکتۀ جالب و حتا تاریخی دیگر این است که بسیاری این داستان زیر پل قرار گرفتن سازندۀ آن را شنیده‌اند. اما پیرمرد روستای ورسک از ماجرایی گفت که شاید کسی نشنیده باشد و آن این است که همین مهندسی که این‌چنین با شهامت در زیر پل ایستاد، چندی بعد بر اثر حادثه‌ای از بالای پل افتاد و جانش را از دست داد. او را در تپه‌ای مشرف به پل ورسک دفن کردند و آرامگاه ابدی‌اش هر روز با طلوع و غروب خورشید نظاره‌گر زیباترین پل تاریخی ایران است.
 
وقتی که از ابوذر عباسی که دوران کهنسالی زندگی خود را سپری می‌کند و از اینکه "اگر این پل نبود من هم نمی‌توانستم در راه آهن کار کنم" به خشنودی یاد می‌کرد، خداحافظی کردم، حرف‌هایش را در ذهنم مرور می‌کردم که "این پل امروز دیگر پل نیست؛ خود پل به کوهی تبدیل شده که فقط با بمب تخریب می‌شود و ریزش آن غیر ممکن است".
 
گزارش مصور این صفحه با شرح گفتگوی رضاشاه با مهندس اتریشی توسط ابوذر عباسی آغاز می‌شود.
 

 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
- علیرضا احمدی، 2012/08/03
اگه بشه این گزارشات را ذخیره کنیم خوبه.
- یک کاربر، 2012/03/08
اگه میشد این گزارشها را ذخیره کرد دیگه حرف نداشت.راهی بر این کار نیست؟
- یک کاربر، 2011/11/26
دوست عزیز نام صحیح سازنده پل والتر اینگر سر مهندس اتریشی درست می باشد.
- یک کاربر، 2011/10/26
Awesome! May God bless Walter's soul

فوق العاده است! روان والتر شاد باد!
- یک کاربر، 2011/10/21
آقای دین پرست ! نام مهندس اتریشی طراح و سازنده ی پل "والتر ایگنر " (ایگنر : با فتح الف و کسر نون) است که در گزارش نوشتاری به غلط "اینگلر" نوشته شده است .
- آرینا، 2011/10/21
مطلب جدیدی بود تا حالا نشنیده بودم
- یک کاربر، 2011/10/20
كاش از عكس هاي قديمي هم بهره مي گرفتيد
- کیان، 2011/10/20
با دیدن و خواندن این گزارش خیلی دلم گرفت . به یزدان که گر ما خرد ...
- مازیار، 2011/10/20
ممنون از آقای دین پرست و جدید آنلاین. بسیار جالب بود.
- شيدا، 2011/10/20
چه عجب يه گزارش خوب از جديدآنلاين و يه گزارش خوب از آقاي دين پرست جدا از اون موضوعات فلسفي كه من علاقه اي بهشون ندارم.
- الهام، 2011/10/19
هرگاه از دور این پل را می دیدم به نظرم پلی معمولی همانند دیگر پل هاست اما اکنون با دیدن اين تصاویر و خواندن این مطالب تصویری که از این پل در ذهنم ماند سمبل استواری و استقامت، موجودی که سالها با وفاداری تا ابد پابرجاست. باشد که الگوی یک ایرانی شود.
- یک کاربر، 2011/10/19
بسیار گزارش خوبی بود. بسیاری از مردم از آرامگاه سازنده این سازه عظیم خبری ندارند و این گزارش می تواند آگاهی خوبی ارائه کند.
- فاطمه، 2011/10/19
ورسک، پلی که کوه شد و هیچ چیز تکانش نمی دهد. ما هر روز اما در این شهر منتظر حادثه ایم؛ حادثه ای که تراژدی قرن را رقم بزند. زلزله ای که روزی بالاخره خواهد آمد. جالب اینجاست مهندس پل ورسک خود با خانواده اش زیر پل به نشانۀ استقامت سازه اش می ایستد. او می داند که پل هیچگاه فرو نخواهد ریخت. مهندس امروز ما همراه خانواده اش با شهامت در سازه های دست خود و همکارانش زندگی می کند. این بار چون چاره ای جز زندگی در خانه های کاغذی نیست. همه نمونه ای کپی گرفته شده از خویشیم. بی تعهد به انسان و به خویش.
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.