این اشیا در مقبرههایی پیدا شد که به شکل اتاق ساخته شده بود و به احتمال قوی آرامگاه فرمانروایان ناحیه بود. در ساختمان آرامگاهها از تخته سنگهایی استفاده میشد که در محل وجود دارد و در پارهای قسمتها سنگهای زردرنگی به کار رفته که از فاصلۀ پانزدهکیلومتری حمل شدهاست. مردم ظاهراً مردگانشان را با لباس رسمی و تزئینات کامل بر روی تختهسنگی قرار میدادند و به پهلو میخوابانیدند. همراه مردگان، پارهای ظروف و ابزار و ادوات دفن میشد. دکتر نگهبان در تپۀ مارلیک ۵۳ آرامگاه یافت که به همراه جسد مردگان، اشیاء و ادوات گوناگون، از جمله جنگافزار (خنجر، پیکان، سرنیزه)، تزئینات (گوشواره، دستبند، گردنبند، پیشانیبند، موبند، سنجاق سر، ناخنپاککن، گوشپاککن و غیره) و وسائل دیگر مانند ظروف سفالین، دوک نخریسی، پیکرهها و مانند آنها دفن شده بود.
پیداست مردمانی که چند هزار سال پیش در این نواحی میزیستهاند، نه تنها از خاک حاصلخیزش غله بر میداشتند، از گِل نرم و قابل انعطاف آن هم استفادۀ هنری میکردند و ظروف سفالین میساختند. ظرفهایی که لولههایش به منقار پرندگانی میماند که در دریا شیرجه میروند و ماهی صید میکنند. این ظرفها طیفی از رنگهای دلپذیر با خود دارند که بعد از سه هزار سال همچنان زنده و براق مانده و روی آنها گاهی نقشونگار هم رسم شدهاست. این ظروف ای بسا در زندگی روزانه به کار میرفتند یا بنا بر باورهای مذهبی، برای پیشکش دادن در جهان آخرت به کار میآمدند. ولی همۀ آنها زبان مشترکی دارند؛ یک زبان مشترک هنری که احتمالاً پیش از پیدایش یک زبان واقعی مشترک در منطقه به وجود آمده و از تمدن پایدار و ماندگار منطقه حکایت میکنند. این سفالسازیها هنوز در نواحی گیلان مرسوم است، هرچند دیگر فاقد زبان هنری است و از ظرافت و مهارت کهن نشانی در آنها نیست.
گالری فرییر از مجموعۀ موزههای اسمیتسونین در میدان بزرگ "نـَشنال مال" – که بنای یادبود جورج واشنگتن، کاخ سفید کنگره، دیگر تأسیسات بنیادی حکومت آمریکا در آن واقع است – نام خود را از چارلز لنگ فرییر، صنعتکار دیترویتی، دارد که دارای مجموعۀ بینظیری از هنرهای آسیایی بود و آنها را به موزه اهدا کرد؛ مجموعهای که اکنون بسیاری از آثارش را به نمایش گذاشته و غرفۀ کوچک ایران در بین غرفههای بزرگتر چین و ژاپن و تایلند و ویتنام و کشورهای جنوب آسیا قرار گرفته، اما اشیاء این غرفۀ کوچک به لحاظ قدمت و ظرافت شاخص است.
وقتی به راهروهای غرفههای بزرگ کشورهای آسیایی وارد میشویم، یک اثر هنری سرامیک خوشرنگ دورۀ صفویه دیدارکنندگان را به غرفۀ ایران راهنمایی میکند. این اثر متعلق به زینالملک در دورۀ صفویه بودهاست و شاید دارای همان ظرافت و زبان مشترکیست که اشیاء سههزارساله داشتهاند؛ نمادی دیگر از یک تمدن پیوسته و پایدار.