از هنرهای نمایشی که هم کار برد ملی و هم مذهبی دارند میتوان از پرده خوانی یا شبیه خوانی نام برد. مداحی هم از کنار این هنرها بیرون آمده است. یکی دیگراز این هنرها، مرشدی یا آواز خواندن در زورخانه است. مداحان پیشین در کنار پرده خوانیهای مذهبی به خواندن اشعاری عرفانی یا مدح بزرگان و یا نوحه خوانی هم میپرداختند. این نوع مداحی همچنان هواداران بسیار دارد.
یکی از این مداحان، مرشد مداحی است. که به مرشد حاج سید محمد مداحی یا میرافضل علی شاه قلندر ساوجی شهرت دارد. او در سال ۱۳۲۱ در ساوه و در خانواده ای مذهبی متولد شد. در سال ۱۳۲۶ از ساوه به تهران آمد و از شش سالگی نزد پدر خود سید عبدالله مداحی ملقب به میر فتاح ساوجی پرده خوانی و معرکه گیری و مداحی را فراگرفت و به علت علاقه وافری که از همان ابتدا به کارهای سنتی و مذهبی و ملی داشت معرکه گیری و نقالی و مداحی را به عنوان حرفه اصلی خود انتخاب نمود و تا به امروز نیز این حرفه را دنبال نموده است.
طی این سالها او با بسیاری از پهلوانان بنام در زورخانهها حشرو نشر داشته از قبیل اسماعیل قربانی، عباس حریری و شعبان جعفری.
مرشد مداحی در زمینههای ورزش پهلوانی، عرفان و ادبیات هم کتابهایی تالیف نموده است مانند: علی شکوه آفرینش، فتوت نامه خاکساران و دیوان عشق. آخرین نوشته او آیین پهلوانان است.
مداحی اما امروز چهره دیگر به خود گرفته وبا رونق رسانههایی مثل تلویزیون و کم رنگ شدن بازار روضه خوانی به سبک قبل، بازار مداحان جوان که بیشتر آوازخوانی میکنند گرم شده. برای این بازارگرمی بسیار از این مداحان نو، آهنگها و ترانههای پرفروش و پرطرفدار را بر میدارند و بر روی آنها شعرهای مذهبی پیاده میکنند. از این گذشته مداحی کاربرد سیاسی شدید هم یافته و مداحان بسیاری در کنار مداحی پیامهای سیاسی را در میان عموم به سود جناحی خاص میپراکنند.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید.