در کشورهای شمال اروپا و از جمله بریتانیا هم مراسم کارگری برگزار میشود و هم مراسم باستانی. در شهری چون آکسفورد صبح زود دانشجویان با شادی و رقص و نوشیدن در کنار رودخانه و رفتن بالای برجی در مرکز این شهر دانشگاهی مراسم ویژهای برگزار میکنند.
در کشوری مثل آلمان گرچه روز کارگر را گرامی میدارند اما مراسم باستانی اول ماه مه بسیار دامنهدارتر است که احتمال میرود از دوران پیش از مسیحیت و در باورهای طبیعت محور ریشه داشته باشد.
"رقص ماه مه" و "افراشتن درخت ماه مه" دو سنت قدیمی است که در دهههای گذشته در آلمان به صورت وسیعی دوباره زنده شده و در بین نسل جوان آلمان بطور گسترده مرسوم شده است.
رقص ماه مه در شب سیام آوریل تا سپیدهدم اول ماه مه در بسیاری از خانهها بصورت خصوصی یا در کافهها، رستورانها و دیسکوها به صورت عمومی اجرا میشود که با استقبال زیاد جوانان روبروست. درهمین روز، در بسیاری از مناطق روستایینشین تنه درختی - معمولا درخت توس، سپیدار یا کاج- تزئین و در مرکز آن محل نصب میشود.
در گذشته پسران مجرد درختهایی آذین شده از همین نوع را جلوی خانه دختران مجرد محل زندگیشان میافراشتند. این سنت امروز تا حدی تغییر کرده و پسران جوان درخت تزیین شده را به طور ناشناس در جلوی خانه دختری که به او علاقهمندند یا میل به دوستی با او دارند نصب میکنند. این درخت افراشته شده در روز اول ماه مه نماد عشق است و معمولا دختران میتوانند حدس بزنند که چه کسی آن را در جلو در خانه یا پنجره اتاقشان قرار داده است. نصب یک "قلب چوبی" بر درخت که بر آن نام دختر مورد نظر نوشته شده هم از رسوم جدید است. گفته میشود که در سالهای کبیسه دختران جوان هم برای پسر مورد علاقهشان این سنت را اجرا میکند.
در کنار افراشتن درخت، رسم دیگری هم وجود دارد که بیشتر شکل تفریحی به خود گرفته: "دزدیدن درخت مه" از همدیگر. در حالیکه صاحب هر درخت باید مواظب آن باشد، دیگر جوانان میکوشند حواس او را پرت کنند، درخت او را بدزدند و از آن استفاده کنند.
این رسم اگرچه بیشتر جنبه شوخی و شادی دارد اما با گذشت زمان رسوم خاص خود را هم یافته است. مثلا اگر کسی درخت خود را در جنگل تزیین کند دیگری حق برداشتن آن را ندارد و گاهی هم "دزد" آنرا با دریافت یک صندوق آبجو پس میدهد. در آیین دزدیدن درخت ماه مه پلیس دخالت نمیکند. توسل به پلیس در این گونه مراسم را امری خلاف سنت جامعه میدانند.
درخت ماه مه تنها میتواند در شب اول مه که به شب "وال پورگا" معروف است دزدیده شود. این شب نه تنها در آلمان که در کشورهای اسکاندیناوی هم جشن گرفته میشود.
ریشه واقعی سنت "درخت ماه مه" روشن نیست اما بسیاری از پژوهشگران و مردمشناسان معتقدند که این سنت ریشه در باورهای اولیه ژرمنها، آیین های مربوط به کشاورزی و "سپاسگزاری از مام زمین" دارد. از آنجایی که ماه مه، بخصوص در سدههای گذشته که اقلیم سردتر بود، ماه کشاورزی و ماه باروری زمین بوده است، این تبیین برای پیدایش این سنت میتواند به واقعیت نزدیک باشد.
در بعضی داستانهای اساطیری گفته میشود که ژرمنها در این روز با برافراشتن درختن سپیدار ازدواج الهه "فریا" را با ایزد آسمان "وتان" جشن میگرفتند. با آمدن کلیسا بسیاری از آیینهای قدیمی ممنوع شد.
سنت رقص ماه مه و بویژه افراشتن درخت که شاید در گذشته به آیینهای مربوط به باروری زمین تعلق داشته، امروز بار دینی و آیینی خود را کاملا از دست داده و بیشتر جنبه تجاری- مصرفی پیدا کرده است. به طوری که از چند روز قبل از انجام مراسم، درخت ماه مه تزئین شده، مثل درخت کریسمس، در فروشگاهها به فروش میرسد. و به تازگی در این ایام در فضای مجازی تاکسیهای مخصوص برای حمل آن ارائه میشود.
گرایش به این آیین کهن و رونق آن در بین جوانان، که بیش از هر چیز نماد مهر انسانی به انسان دیگر است، مانند بسیاری دیگر از مراسم و آیینهای کهن در کشورهای صنعتی موجب ادامه حیات آنها در آینده خواهد شد.