در شمالیترین قسمت تهران و در شمالیترین نقطۀ کاخ سعدآباد، در فضایی که معماری سنتیاش چشمها را نوازش میکند و در انبوه چراغهای نورانی درون نگارستان، رنگها در هم تنیده شدهاند و نقشها و نمادها هر یک در کنار یکدیگر جمع شدهاند تا نمایشگاه آیین و فرهنگ ایران باستان گشایش یابد. نمایشگاهی که با ارائۀ سفرههای آیین و مراسم ایرانی همچون خوان نوروزی، گاهنبار، گواهگیری و سدرهپوشی در کنار عکسهای آیینها، کتابها و مکانهای دینی مزدیسنی، پوششهای سنتی و غیره سعی بر مروری از تاریخ ایران باستان دارد.
در این نمایشگاه فضا بهخوبی طراحی شده تا هر بازدیدکنندهای را به دنیای اساطیر ایرانی رهنمون کند. در هر سوی نگارخانه، زنان با چارقدهای رنگی و بلندشان درکنار سفرههای رنگین ایستادهاند و نمادهای آیین زرتشت را برای بازدیدکنندگان شیفتۀ شوریدگی رنگها و طرحها تشریح میکنند.
نگارۀ فروهر که در بسیاری از بناهای تاریخی ایران دیده میشود، با دستان افراشته در حال نیایش اهورامزدا و بالهای گشاده که نمایشگر اندیشۀ نیک، گفتار نیک و کردار نیک است، با رنگ طلاییاش در هر سو میدرخشد.
هر سفرۀ پهنشده بر زمین نگارخانه با وسایل و خوراکیهای مختلفی که در خود دارد و انسان را به جهان پیوند میدهد و هر گونه نمود و حرکت آدمی را به همۀ نیروهای طبیعت و کیهان نزدیک میکند. در کنار هر سفره شمع یا آتشدانیست که بدیها یا "انگره مینو" (اهریمن) را میسوزاند و دور میکند و آب و آیینه که نماد نیکی و پاکیست. سفرهها در دل خود بر چهار آخشیخ (عنصر) آب، خاک، آتش و هوا اشاره دارند و خواستار پاک نگه داشتن زیستبوم هستند.
نمادها گویای دنیایی از معنیها و اندیشههای آیین زرتشتند؛ اندیشههایی که بر پایۀ آن خداوند انسانها را آزاد آفریده و آنها را از نعمت خرد برخوردار دانستهاست؛ و این که اهورامزدا برای همه خوشبختی و رستگاری و درست زیستن را آرزو میکند. در هر یک از نمادها میتوان به دو گوهر همزاد و متضاد مزدیسنا پی برد؛ دو گوهری که دال بر وجود نیروی مثبت و منفی در همۀ هستی است.
چهرۀ مشتاق بازدیدکنندگان نشان از این دارد که نمایشگاه به خوبی توانسته تازگی را به دل و دیده مخاطبان ببخشد. نمایشگاه دوسالانه "آیین و فرهنگ ایران باستان" را کانون دانشجویان زرتشتی سازمان دادهاست که از ۲۵ تا ۳۰ فروردین در موزۀ نگارستان کاخ سعدآباد برپاست.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد.