۲۳ ژانویه ۲۰۱۲ - ۳ بهمن ۱۳۹۰
سابینا متکاف*
روز هفدهم ژانویه درهای یک ساختمان زیبای قرمز رنگ با نمای آجری در یک محله اعیاننشین مرکز لندن به روی هنر معاصر آذربایجان گشوده شد. بیست و یک تن از خلاقترین هنرمندان جمهوری آذربایجان آثار خود را در نمایشگاهی به نام "پرواز به باکو" به میزبانی "خانه حراج فیلیپ دو پری" و با یاری مشاور برجسته هنری "هروه میکائیل اف Herve Mikaeloff" به نمایش گذاشتند. این نمایشگاه را "لیلا علی اوا" دختر رئیسجمهور آذربایجان و معاون بنیاد حیدرعلیاف که آثار او نیز بخشی از این نمایشگاه را تشکیل میداد، سازماندهی کرده بود.
در این نمایشگاه پشتوانههای فرهنگی و تاریخی کشور که از یک طرف ریشه در سنتهای شرقی و از طرف دیگر ریشه در مکتب رآلیسم شوروی دارد به وضوح بازتاب داده شده بود؛ ترکیبی که درتحول هنر معاصر باکو بسیار موثر بوده است. از یک سو طرحهای لیلا علی اوا از افسانههای آذربایجانی با بازتابی از الگوهای ظریف گلدوزیهای شرقی با رنگ های زنده، و از سوی دیگر آثار "تورا آقابایوا"، یاد آورشعارهای رآلیسم سوسیالیستی بود که به نمایش گذاشته شده بود؛ سبکی از هنر که در دوره شوروی رشد کرده و در بسیاری از جوامع پساکمونیستی همچنان رایج است.
بیست سال بعد از فروپاشی شوروی، حضور هنرمدرن جمهوری آذربایجان در صحنه جهانی آغاز شده است. منابع بیشمار انرژی نه تنها موجب تثبیت موقعیت و نفوذ آذربایجان شده بلکه به فعالیتهای فرهنگی و هنری در این کشور هم رونق داده است.
نمایشگاه "پرواز به باکو" در لندن بخشی از بهترین استعدادهای صحنه هنر معاصر آذربایجان را به نمایش گذاشته است.
با بازدید از "پرواز به باکو" شما میتوانید سفری افسون کننده به دوردست هنر معاصر آذربایجان داشته باشید؛ مجموعهای که سلسلهای از عکس، نقاشی، مجسمه، ویدیو و چیدمان را در بر میگیرد. هر اثر این نمایشگاه برای خود جذاب و فریباست و مجموع آنها شما را به "شهر بادها" میبرد (بادکوبه که در فارسی به باکو گفته شده به معنی شهر بادها است).
باد گرم جنوب، "گیله ور"، با اندیشههای فلسفی و قرمزهای پویا را درمجموعه کار "ملک آقاملوف" با نام "طبیعت بیجان" میبینید و کارهای "رشاد بابایف"، هنرمندی که ازحرفه وکالت به کارهنری روی آورده صدای سمفونیهای الوان را به یاد میاندازد. کارهای نمادین این هنرمند از معنویت و نمود درونی انسان الهام گرفته است.
کارهای چیدمانی "رشاد علی اکبراف" در این نمایشگاه از حد اعلای جذابیت برخوردارند. یکی از آنها ترکیبی است از تعدادی هواپیماهای اسباب بازی از جنس شیشه مصنوعی (پلکسی گلاس) که در سطوح مختلف آویزان شده. آبشاری از نور از لابلای این هواپیماها میگذرد و تصویری عجیب و شگفت آور روی صحنه بزرگ پشت سر پدید می آورد؛ گویی طرحی است از شهری که بر شبه جزیره غربی دریای خزر بنا شده. شهری کوبیده از باد، سحرشده با هنرهای گرافیکی وتصویری ودر آمیخته با تاثیرطبقه بورژوازی نفتی و هنرمحلی.
در گزارش تصویری این صفحه نمونههایی از کارهای هنرمندان جمهوری آذربایجان را در این نمایشگاه می بینیم که تا ۲۹ ژانویه در لندن برپاست.
* سابینا متکاف پژوهشگر آذربایجانی مقیم بریتانیاست.
به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید
ارسال مطلب