"محمد" یک آدم پران است. یکی از آژِانس های مسافربری ایرانی او را به مسافران معرفی می کند. قیمت این سفر پر مخاطره ۳۵۰۰ دلار یا سه هزار یورو است، آن هم با کشتی. محمد بابت هر مسافر ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار به عنوان حق واسطه گری به آژانس ها می پردازد.
خودش بسیار بر کارش برای رساندن مسافرانش به مقصد اطمینان دارد و میگوید، تنها قاچاقچی است که برای مسافرانش کارت شناسایی صادر می کند.
محمد می گوید: "شب و در تاریکی گروه ۱۲ یا ۱۳ نفره را سوار کشتی می کنم. سفر سه یا چهار ساعت طول می کشد. به هر کدام از مسافران یک جلیقه نجات می دهم. زن ها می توانند علاوه بر یک دست لباسی که به تن دارند، یک کوله پشتی کوچک هم داشته باشند؛ اما مردها فقط باید جلیقه نجات بپوشند. هیچ کس نباید پاسپورت همراه داشته باشد. من با دریافت هزینه پست، آن را برای خانواده مسافران می فرستم."
ترکیه اولین مقصد مسافران ایرانی است که خیال سفر به اروپا را دارند، اما به دلایل مختلف موفق به دریافت روادید کشور مورد علاقه شان نشده اند. شرط ورود به این کشور همسایه داشتن پاسپورت و بلیت است.
کسانی که موفق به دریافت روادید نشده اند، ترکیه را با این هدف انتخاب می کنند که از طریق دریا به یونان رفته و سپس راهی دیگر کشورهای اروپا شوند.
گرچه برخی سعی می کنند از راه زمین سفر کنند، اما گفته می شود که دریا مطمئن ترین راه مسافران قاچاق برای رسیدن به یونان است.
محمد می گوید: "هیچ کس نمی تواند به صورت قاچاق از طریق مرزهای هوایی خارج شود، چون پلیس بلافاصله دستگیرش می کند و اخراج می شود. تنها راه مطمئن سفر دریایی است."
مسافر، از زمانی که با محمد آشنا میشود و پولش را برای سفر میپردازد، تمام هزینه هایش با آدم پران است. هر یک از اعضای گروه تا تکمیل شدن گروه سفر در خانه او زندگی میکند. به گفته محمد، زمان انتظار حداکثر یک هفته به درازا می کشد.
محمد، از پنج سال قبل شروع به کار کرده و تاکنون به گفته خودش ۱۵۰۰ نفر را از مرز رد کرده است.
وی می افزاید: "بعد از این که به آتن رسیدید، یک خودرو نیسان منتظر است تا شما را به هتلی که از قبل برایتان تهیه شده، ببرد. هر سه یا چهار نفر در یک اتاق مستقر می شوند و تا عصر آنجا می مانند. اما این که بتوانی به اروپا بروی یا نه، همه بسته به زرنگی خودت و دانستن زبان است."
سفر به شیوه قاچاق، به دلیل مخفیانه و غیرقانونی بودن آن، همیشه با خطر همراه است. نداشتن هیچ تضمینی برای حفظ امنیت مسافران، دستگیری توسط پلیس، عدم تعهد آدم پران بعد از دریافت پول و بسیاری مسائل دیگر.
یکی از احتمالاتی که وجود دارد، دستگیری توسط پلیس یونان است. آنها پس از دستگیری فرد را به سرعت به نقطه ای که از آن آمده برمی گردانند. پلیس مسافران قاچاق را در نقطه ای کم عمق که به ترکیه می رسد، رها کرده و دستور بازگشت می دهد. یکی از دلایلی که مسافران پاسپورت خود را نابود می کنند یا در سفر همراه خود نمی برند، عدم اطلاع پلیس از ملیتشان است. چون در این شرایط به سرعت به ایران بازگردانده خواهند شد.
در یونان، به صورتی که از قبل هماهنگ شده، گذرنامه های جدید به افراد داده می شود و مرحله دوم سفر آغاز می شود.
در محله آق سرای استانبول که به دلیل تجمع ایرانیان به محله ایرانیان معروف است، مسافران بسیاری هستند که در صف انتظاراند. ریسک سفر و احتمال این که هر اتفاقی در این سفر بیفتد برای مسافران وجود دارد؛ مثل احتمال غرق شدن در آب و خلف وعده آدم پران بعد از دریافت پول.
پایه و اساس این گونه سفرها اطمینان به حرف طرف مقابل است. اعتمادی که باید در لحظه شکل بگیرد؛ چرا که هزینه هر روز ماندن در استانبول بخشی از سرمایه سفر را به تحلیل می برد. به گونه ای که برخی بعد از انتظار بسیار و به دلیل تمام شدن پولشان، مجبور به فروختن گذرنامه شان می شوند آن هم به بهای ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار. همه اینها برای سفر است. سفری که قمار است بر روی جان و مال.
میلاد، یکی از جوانان ایرانی در آق سرای استانبول که در انتظار قاچاق شدن است، در گزارش مصور این صفحه داستانش را تعریف می کند.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید
فکر می کردم برم خارج از ایران حداقل یه لقمه نون پیدا میشه ک شب گرسنه نخوابم.
ماریا