ترکیه تنها کشوری است در غرب آسیا که پُر است از جهانگرد. داشتن ساحلهای بسیار در کنار دریای سیاه و اژه و مدیترانه و هتلهای مناسب و غذاهای خوب و از همه مهمتر مناظر زیبا و آثار باستانی یونانی و رومی و عثمانی بر هجوم توریستها از همه کشورها به سوی ترکیه افزوده است. در واقع در این سالها که جنجالهای بیپایان سیاسی بیشتر خاورمیانه را در برگرفته ترکیه تنها کشوری است که بدون داشتن نفت به اقتصاد خود رونق داده و صنایع خود از جمله توریزم را پیش برده است. بسیاری از شهرهای ترکیه اکنون زبانزد مردمی شدهاند که همهساله از اقصی نقاط دنیا به ترکیه میروند. اگر در قدیم نام استانبول و آنقره یا آنکارا و بورسا و قونیه بیشتر شناخته شده بود، امروزه نامهایی مانند بدروم٬ آنتالیا٬ اسکندرون٬ ازمیر و بسیاری دیگر ورد زبانهایند.
ما پس از دیدن بدروم به طرف ازمیر رفتیم. شهری که در کتاب مقدس به "اسمیرنه" معروف است و در تاریخ یونان و روم برای خود به عنوان یکی از شهرهای قدیمی تاریخی جایگاه ویژهای دارد. تا سال ۱۹۳۰ این شهر به همان نام قدیمی یونانیاش "اسمیرنه" خوانده میشد. اکنون ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه محسوب میشود و نزدیک به سه میلیون نفر هم جمعیت دارد.
برای رفتن به شهر "ازمیر" از شهر "بُدروم" مسافتی حدود ۲۵۰ کیلومتر را باید طی میکردیم. برای طیکردن این مسافت، حدود دو ساعت و نیم زمان نیاز بود که در ۵ ساعت آن را طی کردیم. جادهای کوهستانی و با منظرههای بسیار زیبا و هوایی بسیار خشک و گرم. جاده پر پیچ و خم ازمیر با کوهها و درههای اطرافش جاده قزوین به رشت را بخاطرم میآورد. رستورانهای بین راه با فضایی سبز، حوضی در وسط، تختهای فرش شده با پشتیهای سنتی، بوی کباب و صدای خروس و با مردمانی خوشرو که نه ما زبان آنها میفهمیدیم و نه آنها زبان ما را، فقط با بیان کلماتی که بین زبان ما و آنها مشترک بود با هم مکالمه میکردیم و همدیگر را میفهمیدیم.
یکی از میدانهای شهر ازمیر، میدان "ساعت کوناک" است، میدانی با کبوتران بسیار و برج ساعت که سمبل شهر ازمیر است. در قسمتی از این میدان، بازار سنتی "کِمِرآلتی" قرار گرفته که مسافران را به تماشا دعوت میکند. خیابان اصلی ازمیر خیابان آتاتورک است که ساکنین و توریستها همیشه در آنجا در حال رفت و آمد هستند.
چیزی که در کل برایم خیلی جالب بود، ندانستن زبان انگلیسی در بین مردم بود. ترکیه کشوری است توریستی اما مردمان آن حتا برای اینکه بفهمند اهل چه کشوری هستیم فقط اسم کشور را بر زبان میآوردند و وقتی میگفتیم ایرانی هستیم کمتر درباره همسایهشان اطلاعات داشتند و فکر میکردند که زبان ما عربی است.