دیوار هدرین مهمترین یادگار لشکرکشی امپراطوری روم به سرزمینی محسوب میشود که امروز بریتانیا نام دارد. این دیوار از کنار چند رودخانه و از میان زمینهای کشاورزی بسیار سرسبز و باشکوه میگذرد و تا مردابهای نمکی در خلیج "سالوی" به طول ۸۰ مایل امتداد دارد.
دیوار هدرین در سال ۱۹۸۷ به عنوان بخشی از مرزهای امپراطوری روم باستان در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد؛ درحالیکه هشت سال زودتراز این تاریخ، "تخت جمشید" در ایران در این فهرست ثبت شده بود که برخی از کارشناسان تاریخ این دو بنا را در زمان خود یک بیانیه بزرگ سیاسی و نماد قدرت قلمداد کردند.
این بنای خارقالعاده به دستور امپراطور "هَدرین " در قرن دوم قبل از میلاد به عنوان سمبلی از نمایش قدرت امپراطوری روم و به منظور ایجاد امنیت و ثبات اقتصادی در منطقه بنا شد. و با تلاش سربازان سه لژیون ارتش روم در عرض پنج سال تکمیل شد. شیوه کار به این صورت بوده است که یک گروه از هر لژیون مسوول ریختن پی دیوار و ساخت برجها و قلعهها بودهاند و بقیه افراد لژیون ساخت خود دیوار را برعهده داشتهاند. (هر لژیون ارتش روم از سه هزار تا شش هزار پیادهنظام و صد تا دویست سوارهنظام تشکیل میشده است وگفته میشود این سربازها اغلب اسپانیایی بودند).
در ابتدای ساخت دیوار، پهنای دیوار در حدود دو ونیم متر و یا حتی کمتر بوده است، اما بعداً تصمیم گرفته میشود که ضخامت آن به سه ونیم متر افزایش پیدا کند. به همین خاطر اکنون پهنای تمام بخشهای این دیوار به یک اندازه نیست. ارتفاع این دیوار بین پنج تا شش متراست. تحقیقات نشان می دهد که تحول بزرگی در این منطقه در فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی سربازان رومی و خانوادهیشان روی داد؛ به طوری که از آثارشگفتانگیز به جا مانده میتوان به اولین دعوتنامه جشن تولد در دنیا ویا لوحههای مومی اشاره کرد.
تحول دیگر، نمادهای میترایی در برخی از بخشهای این دیوار است که نشان از آوردهشدن و گسترش مهرپرستی از ایران به اروپا توسط رومیان درآن زمان است.
به گفته مورخان، بر اثر جهانگشاییهای اسکندر واستقرار تمدن یونانی در دوران سلوکیها و شاهان اشکانی و در نتیجه انواع جنگها و مراودهها که بین ایرانیان و مردم آسیای صغیر و دیگر کشورهای امپراطوری روم در آن زمان روی داد، آئین ایرانی مهر به تدریج به کشورهای آسیایی و از راه آسیای صغیر و سوریه به کشورهای اروپایی راه یافت.
نرون، امپراطور روم، به وسیله تیرداد پادشاه ارمنستان درسال ۶۶ میلادی به کیش مهر گرایید. امپراطوران روم در نقاط مختلف بارها معابدی به نام مهر ساختند یا معابد مهر را ترمیم نمودند. این معابد "میترئوم" نام داشت. کیش مهر، شمال افریقا، شبه جزیره بالکان (گویا غیر از یونان)، سواحل دانوب، داسیا (مجارستان کنونی)، زمینهای اطراف رود رن، سرزمین گلها ، شبه جزیره ایبری و ایتالیا را فرا گرفت و تا جزیره بریتانیا و دیوار هدرین در شمال انگلستان پیش رفت.
در سال ۱۹۵۴که در مرکزمالی لندن موسوم به سیتی مشغول بازسازی بودند به نیایشگاهی با نشانههایی از مهرپرستی برخوردند و نیز در آن مجسمهای یافتند که با آیین مهرپرستی پیوند داشت. به گفته مورخین رومیها در زمانی که در لندن بودهاند برای نیایش به این مکان میرفتهاند.
امسال کارشناسان آموزشی در کشورهای اتحاد اروپا و سازمان میراث فرهنگی بریتانیا، چهل سالگی محافظت از دیوار هدرین را جشن خواهند گرفت.