Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
فیلم‌بردار شاهنامه
فرزانه خالق‌زاد

زائور داخته رستم‌ویچ سال ۱۹۳۶در منطقۀ داغستان روسیه به دنیا آمد. سال ۱۹۶۴ از رشتۀ فیلم‌برداری فارغ شد و تا زمان بازنشتگی در استودیوی تاجیک‌فیلم کار می‌کرد. وی تا کنون ۱۳ فیلم هنری و حدود ۷۰۰ فیلم مستند فیلم‌برداری کرده‌است. "انسان پوستش را عوض می‌کند"، "شیرک دلاور"، "جستجوی ببر" و "رستم و سهراب" از جملۀ مهم‌ترین آثار فیلم‌برداری زائور داخته است که تا کنون از طریق شبکه‌های تلویزیونی تاجیکستان پخش می‌شوند. در این میان فیلم‌هایی که "باریس کیمیاگرف" با فیلم‌برداری زائور داخته ساخته بود، همگی بدون استثنا پرطرفدار بودند و هستند.

در اتحاد شوروی پیشین که همه‌ساله استودیو تاجیک‌فیلم چندین فیلم هنری تحویل مسکو می‌داد، تأکید فیلمسازان بر کیفیت حرفه‌ای فیلم‌برداری بسیار زیاد بود. امکاناتی که فیلمسازان آن دوره در اختیار داشتند، با امکانات فعلی تاجیک‌فیلم قابل مقایسه نیست. کارگردان برای ساختن فیلمش به هنرمندان و هنرپیشه‌های سراسر اتحاد شوروی دسترسی داشت. در فیلم‌های شاهنامۀ باریس کیمیاگرف هم هنرپیشه‌ها از تاجیکستان و روسیه و اوستیا و ازبکستان گرد هم آمده بودند تا آثاری را بیافرینند که تا کنون بر تارک سینمای تاجیکستان می‌درخشد. زائور داخته می‌گوید که یکی از هدف‌های ساختن فیلم‌های شاهنامه، در کنار بزرگداشت فردوسی و آفریدۀ جاودانه‌اش، تجلیل از صلح و تقبیح جنگ بوده‌است.

باریس کیمیاگرف، کارگردان یهودی‌تبار تاجیک که به فردوسی علاقۀ بسیار داشت و پرخرج‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای تاجیکستان را بر مبنای شاهنامه ساخته‌است، می‌خواست این سلسله را با فیلمی در بارۀ شخص ابوالقاسم فردوسی به پایان ببرد که عمر به او وفا نکرد و این طرح بزرگ نافرجام ماند. جنگ داخلی در پی استقلال تاجیکستان و هرج و مرج و بینوایی متعاقب آن امکان تولید فیلم‌های پرهزینه را از تاجیک‌فیلم سلب کرده‌است.

این گرفتاری‌های سراسری که سینمای تاجیکستان را در کنار دیگر عرصه‌های هنری و صنعتی زمین‌گیر کرد، افراد بااستعداد و بنامی چون زائور داخته را هم به گردابی از حوادث انداخت. او برای چندین سال دوربین عکاسی را جایگزین دوربین فیلم‌برداری‌اش کرد و رویدادهای تاریخی تاجیکستان و زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم آن را ثبت تاریخ کرد.

زائور داخته در عرصۀ عکاسی هم خوش درخشید. نخستین نمایشگاه عکاسی وی سال ۲۰۰۴ در کاخ وحدت شهر دوشنبه برگزار شد. در پی آن راه زائور داخته به خارج از کشور، به عنوان عکاسی که تاجیکستان را معرفی می‌کند، هموار شد. وی تا کنون در چین، فرانسه، روسیه، آلمان، ژاپن و هند نمایشگاه‌های عکس برگزار کرده‌است. او توسط عکس‌هایش در نمایشگاه‌های برون‌مرزی خارجی‌ها را با نماهایی از طبیعت، مردم و پوشش‌های سنتی تاجیکستان آشنا می‌کند.

زائور داخته امروز هم مقیم شهر دوشنبه است و برای نشریه‌های تاجیکستان عکاسی می‌کند.

در گزارش مصور این صفحه زائور داخته در بارۀ تجربیاتش، به ویژه در مورد فیلم‌برداری فیلم‌های شاهنامۀ باریس کیمیاگرف، صحبت می‌کند.

Flash برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنید.


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
- یک کاربر، 2012/10/10
متن تاثیر زیادی بر من گذاشت معلوم است که این استاد را بسیار دوست دارد و به او احترام می گذارد و این نشان دهنده تواضع او به این استاد عزیز است زنده باشید.
- یک کاربر، 2012/10/10
سلام من بسیار خرسندم که این استاد گرانمایه را می شناسم به او افتخار میکنم و ارزوی سلامتی و تندرستی برای او دارم.
- ebrahim، 2010/12/29
.متن آقای محمودی بسیار اندوهناک بود. امیدوارم ایشان و سایر هنرمندان همزبان بتوانند راه این استاد بزرگ را ادامه دهند. به امید روزی که فرهنگ پارسی هویتش را در جهان دوباره پیدا کند. ما به چنین بزرگانی افتخار میکنیم
- امرالله محمودی، 2010/12/28
خوب بیاد دارم که در بهارامسال روزی که خانم فرزانه خالق زاد که مجری یکی از برنامه های من با عنوان بهار در دیار یار بود به واحد تولید دفتر نمایندگی صدا وسیما در تاجیکستان آمد استاد عزیزم و بهترین دوستم آقای زئور داخته پیش من نشسته بود فرزانه بعد از سلام و علیک قصد داشت استاد را به من معرفی کند .من لبخندی زدم و استاد با تواضع گفت لازم نیست . این شخص مرا به اندازه کافی می شناسد و حقیقت هم همین بود . من افتخار آشنایی با استاد را به مدت سه سال داشتم و وقتی فرزانه برای من از jadidonline گفت به او توصیه کردم که حتما استاد را در این سایت معرفی کند و اکنون بسیار خوشحال هستم که معرفی هرچند اجمالی از او انجام شده اما بنده خوب به این موضوع واقف هستم که شناخت زئور در چند خط نمی گنجد وهرگز امکان پذیر نیست .خودم هم شخصا ً سعی کردم با ساخت فیلم مستند سی دقیقه ای در مورد استاد تاحد ممکن او را معرفی کنم اما استاد زئور بزرگتر از این حرفهاست و اکنون که با اتمام ماموریتم به ایران باز گشته ام هر روز به اتفاق خانواده حسرت روزهای حضورمان در تاجیکستان را را می خوریم . انگار که آنجا بهشتی گمشده باشد و ما در رویا و واقیعت به آنجا رفته باشیم . ای کاش در لحظه خداحافظی با استاد ، هیبت وحس مردانه مانع از گریه کردنم نمی شد . گریه ای از بغض می آمد و حالا هم پس از چند ماه هنوز هم گلویم را فشار می دهد . یاد آن روزها ی خوش با استاد به خصوص فضای رویایی بدخشان تاجیکستان بخیر. استاد عزیزم یاد آن روزهای مهمانی بخیر وحتی آن روزی که خانمت ناخن پای مرا درخانه کوچک و فقیرانه اما پر از مهر جراحی کرد ، یاد آن روز هم بخیر . یاد تاجیکستان افسانه ای با مردان بزرگی همچون زئور داخته ، مردی راستگو ؛ وقت شناس ، فداکار و مهربان بخیر ...
امرالله محمودی - تهیه کننده تلویزیون
- Хурсанд، 2010/12/28
Агар дар шароити имруз ин филмро созанд, ман бовар дорам ки ин филм чанд то Оскар мегирад...Дар хакикат филми чолиб аст
Дар хакикат Кохи аз боду борон газанд намеёфтаги хаст

اگر در شرایط امروز این فیلم را سازند، من باور دارم که این فیلم چند تا اسکار می گرفت... در حقیقت فیلمی جالب است.
در حقیقت کاخ از باد و باران گزند نمی یافتگی هست.
- azita، 2010/12/28
من عاشق اين فيلمم. برای اطلاعاتی که جا داديد، سپاسگزارم. اميدوارم روزی اين فيلم از شبکه های داخل ايران نيز پخش شود.
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.