در تاجیکستان ۸۹ مدرسۀ شبانهروزی ویژۀ کودکان معلول وجود دارد که همگی از سوی دولت حمایت مالی میشوند. اما اخیراً مؤسسات مشابه مردمنهادی هم شکل گرفتهاند که برخیشان وابسته به کمکهای شخصی افراد بابضاعت جامعه هستند. و شماری هم به اهتمام سازمانهای خیریۀ خارجی و بینالمللی بنیاد یافتهاند که مرکز بازپروری کودکان معلول "کشتی" از جملۀ آنهاست. مرکز "کشتی" در شهر دوشنبه برای توانبخشی به کودکان معلول، انواع بازیهای ورزشی و ذهنی را به کار میبرد و از استفاده از داروهای شیمیایی برای معالجۀ کودکان پرهیز میکند.
مرکز "کشتی" که سال ۲۰۰۸ با کمک مالی چند سازمان بینالمللی پایهریزی شد و به معالجۀ کودکان زیر شش سال پرداخت، در میان این مؤسسات متفاوت است. در این مرکز پدر و مادران کودکان معلول هم میتوانند شیوههای بهتر نگهداری و مواظبت از کودکانشان را فرا بگیرند. یکی از ویژگیهای اصلی مرکز کشتی این است که مشغولیتهای درمانی هر کودک بهطور اختصاصی برنامهریزی و انجام میشود، در حالی که برنامههای درمانی و آموزشی در مرکزهای مشابه معمولاً دستهجمعی است و شاید یکایک کودکان از توجه کافی مربیها برخوردار نباشند. شیوۀ بازیگونۀ معالجۀ جسمانی و روانی در این مرکز فضای دوستانه و شادی را ایجاد کرده که باعث استقبال گرم اولیای کودکان معلول از "کشتی" شدهاست. این شیوهها عبارتند از نقاشی و رسامی، ورزش و بازی، بازیها برای رشد نطق و تکلم، آموزش مواظبت از خود از راه بازیهای نمایشی و استفاده از رقص و موسیقی و انواع دیگر هنر برای رشد استعدادهای نهفته یا خوابیدۀ کودکان.
طی دیداری که از این مرکز داشتم، شاهد خرسندی و خشنودی پدر و مادرانی بودم که فرزندشان قبل از ورود به مرکز کشتی قادر به حرف زدن نبوده و اکنون زبان گشودهاست. یا کودکانی که نمیتوانستند قاشق به دست بگیرند، اکنون مستقلاً با قاشق غذا میخورند.
به گفتۀ مسئولان انجمن معیوبان شهر دوشنبه، امروزه تنها در پایتخت تاجیکستان یک هزار و ۲۰۰ کودک ناتوان به ثبت رسیدهاند. "ایسَنبای واحدف"، کارمند وزارت کار و تأمین اجتماعی تاجیکستان، این رقم را در سطح کشور ۱۹هزار عنوان میکند. آقای واحدف میگوید که به احتمال زیاد، رقم واقعی بالاتر از این است، چون برخی از پدرو مادران از افشای معلولیت فرزندشان خودداری میکنند.
در گزارش مصور این صفحه صحنههایی از معالجۀ کودکان در مرکز بازپروری کودکان معلول "کشتی" در شهر دوشنبه را میبینید.
برای نصب نرم افزار فلش اینجا را کلیک کنيد.
_____________
جدیدآنلاین: در متن بالا هر دو اصطلاح استعدادهای نهفته و خوابیده به کار رفته است که اندکی با هم متفاوتند؛ استعداد نهفته (hidden talent) می تواند فعال باشد، اما گشوده یا کشف شده نیست؛ در حالی که استعداد خفته یا خوابیده (dormant talent / ability) نوعی از توانایی است که فعال نیست و به عواملی خارجی نیاز دارد که بیدار و فعال شود.